Demers controversat

0
1427

Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, a introdus în ședința Consiliului Local de mâine, 26 mai, un proiect de hotărâre ce urmarește schimbarea actului constitutiv al Companiei de Apă Buzău. Asta după ce propunerile de modificare a Actului Constitutiv, pentru care se cere votul Consiliului Local în ședința de mâine sunt identice cu conținutul Hotărârii nr. 165 din 2016, hotărâre care a fost anulată de Tribunalul Dâmbovita chiar în această lună, după cum se arată în scrisoarea deschisă a Companiei de Apă Buzău către primarul Municipiului, Constantin Toma.

“Proiectul de hotărâre nr. 187/18.05.2017, „pentru acordarea unui mandat special doamnei Georgeta Cristea …”, supus atenției și votului în ședința de Consiliu din 26.05.2017 conține prevederi contrare dispozițiilor instanțelor de judecată, care au constatat deja nelegalitatea unor hotărâri adoptate de Consiliul Local, la inițiativa primarului Municipiului Buzău. Astfel, propunerile de modificare a Actului Constitutiv, pentru care se cere votul pe 26.05.2017 sunt identice cu conținutul HCL 165/2016, hotărâre care a fost ANULATĂ de Tribunalul Dâmbovița pe data de 04.05.2017. Mai grav, această hotărâre, declarată nelegală de instanță, este invocată de primarul Toma ca argument legal în preambulul proiectului de hotărâre menționat! În plus, tot în preambulul proiectului de hotărâre este invocată HCLM 166/2016, hotărâre care a fost, de asemenea, ANULATĂ de instanța de judecată, pe data de 24.05.2017. Este vorba despre erori evidente, pe care alegem să nu le punem pe seama relei-credințe, ci a unei scăpări de moment. Consecințele adoptării unei asemenea hotărâri sunt, însă, foarte grave, atât pentru deliberativul local, care poartă întreaga răspundere legală pentru actele sale, cât și pentru operatorul regional – Compania de Apă S.A. Buzău. “

Nu este prima dată când primarul Municipiului Buzău încearcă să ocolească avizul dat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Buzău 2008, fapt ce a dus la sancționare din partea instituțiilor statului și de forurile europene cu atribuții pe această linie: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ANRSC, Instituția Prefectului – Județul Buzău și, nu în ultimul rând, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Toate aceste organisme atrag atenția că încalcările hotărârii luate de autoritatea tutelară, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Buzău 2008, în repetate rânduri poate duce la pierderea finanțării europene pentru proiectele pe care Compania de Apă le are în derulare până în 2020 și obligarea operatorul regional să returneze fondurile europene deja investite, în valoare de zeci de milioane de euro.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here