Uleiul de măsline a trecut testul timpului ca un ingredient de nelipsit în bucătărie. Îl iubim în salate, pe bruschete, în paste. Ne place cel extra-virgin și presat la rece pentru că e bun la inimă și vrem să fim sănătoși. Ce mai, este greu să-ți imaginezi o bucătărie fără el.
În timp ce toate acestea sunt bine de știut, uleiul de măsline mai are și alte întrebuințări. Uleiul de măsline, ca și alte ingrediente naturale precum oțetul de mere și praful de copt, este un minunat ajutor în treburile casnice. Oricare ar fi motivul cuiva de a adăuga ulei de măsline, fie că este pentru a scăpa de chimicale, fie pentru a face economii, acesta este de mare ajutor.
Protejează lemnul
Dacă te uiți un pic la sprayurile pentru mobilă vei observa rapid că sunt ușor iritante pentru organismul uman. Acele mirosuri uneori foarte plăcute, sunt de cele mai multe ori rezultatul unui amestec de chimicale. În loc de acestea, putem folosi în siguranță un amestec format din ulei de măsline, câteva picături de uleiuri esențiale aromate și câțiva stropi de suc de lămâie. Așa vei obține un produs personalizat, frumos mirositor și îți vei păstra sănătoasă mobila din lemn.
Hidratează pielea
Este foarte ușor să ignori produsele hand-made și să-ți maltratezi pielea cu chimicale ieftine, de proastă calitate, dar cea mai la îndemână soluție când vine vorba despre hidratare este chiar în propria bucătărie. Uleiul de măsline are multă vitamina E, care ajută pielea uscată să se refacă atât prin includerea lui în dietă cât și prin aplicarea lui directă cu ajutorul unui tampon de vată. Este de asemenea bun și pentru călcâiele crăpate.
Repară buzele crăpate
Toate fetele știu cît pot fi de dureroase buzele crăpate, dar există foarte multe remedii naturale pentru rezolvarea acestei probleme. Uleiul din nucă de cocos este de cele mai multe ori recomandat, dar pentru cele care vor să apeleze la soluții mai la îndemână există întotdeauna în dulapul din bucătărie un pic de ulei de măsline.
Unge balamalele
O ușă care scârțâie este unul dintre cele mai enervante lucruri din casă, poate duce pe cineva în pragul disperării, dar o balama problematică poate fi repede unsă cu puțin ulei de măsline. Dacă nu ai la îndemână ceva profesional, nu există nici un motiv bun pentru a amâna până la următoarea ieșire la cumpărături repararea balamalelor stricate.
Îndepărtează vopseaua
Deși poate părea ciudat ca un ulei să facă asta, dacă s-a întâmplat să îți pice vopsea pe mâini și nu ai imediat la îndemână diluant sau dacă mâinile tale nu suportă chimicalele și detergenții din comerț, atunci uleiul de măsline este chiar ideal pentru tine. Când ești sigură că ai terminat de dat cu trafaletul freacă-te un pic cu ulei de măsline și vei vedea cum vopseaua se exfoliază, în plus, te vei simți minunat.
Înlocuiește cu succes cremele de epilat
Cremele de ras devin din ce în ce mai scumpe și de multe ori au ingrediente îndoielnice, unele care nu sunt cu siguranță naturale. Uleiul de măsline este însă natural, bun pentru ten și hidratează bine, deci este o alternativă viabilă. Poate fi aplicat pe față, picioare și per total, costă mai puțin decât cremele de epilat cunoscute.
Îndepărtează abțibildele
Dacă cineva a lipit vreodată un abțibild pe noptiera mamei, atunci știe cât de greu poate fi să-l dea jos. Unele dintre noi au recurs de-a lungul timpului la produse de curățat care au îndepărtat hârtia adezivă, dar au și zgâriat mobila. Probabil că la momentul respectiv nu știam că uleiul de măsline face minuni în acest sens, ne scapă de problemele de sănătate luate prin inhalarea prafurilor si sprayurilor de curățare și în timp ne face să economisim timp și bani.
Este un balsam de păr excelent
Tratamentele pentru păr pe bază de ulei ajută firul să stralucească de sănătate și îl fac să capete volum. Desigur că acestea sunt destul de scumpe și includ chimicale inutile, doar pentru a da o culoare aparte sau miros special și bineînțeles conservanți necesari menținerii pe termen lung a valabilității produsului îmbuteliat. În loc de acestea, se poate opta pentru încălzirea câtorva linguri de ulei de măsline și aplicarea lui pe părul proaspăt spălat. Se masează pe scalp, pentru a pătrunde până la rădăcina firului de păr și se continuă ușor întinderea spre vârfuri. Se lasă pentru cel puțin jumătate de oră să acționeze apoi se clătește bine cu apă din abundență.
Lustruiește oțelul inoxidabil
Substanțele pentru lustruit metale au un miros neplăcut, arată urât și nu sunt mereu atât de necesare. Sunt multe soluții naturale care dau un luciu foarte frumos metalelor, dar uleiul de măsline este în mod special potrivit pentru oțelul inoxidabil și vasele din alamă, sau chiar chiuvete, cuptoare, mixere și altele.
Redactor: Daniel Țigleanu