Buzoianca Andreea Radu, inginer de mediu, și constănţeanul Marian Săvulescu au ajuns în Antarctica pe 8 martie, în baza a două proiecte de cercetare cu privire la poluarea transfrontalieră şi a nivelului de nitraţi din apa oceanică, dar şi a determinării calităţii apei lacurilor din Antarctica derulate în comun de România şi Argentina.
Un rol important în această expediție l-a avut Florica Topârceanu, secretar al Biroului Executiv din conducerea Comisiei Naţionale pentru Cercetări Antarctice, care a reușit să elaboreze şi să semneze scrisorile de intenţie privind cooperarea ştiinţifică bilaterală cu Argentina. Ea a fost și cea care a ajutat-o financiar pe Andreea Radu să-şi plătească biletul de transport, în valoare de 2.500 euro.
Cum România nu mai deţine o staţie de cercetare în Artarctica, cea fondată de Teodor Gheorghe Negoiţă în 2006 fiind abandonată de autorităţile româneşti, sprijinul logistic pentru cei doi români a fost asigurat de argentinieni. Aceştia i-au primit în staţia lor de cercetare şi, totodată, le-au pus la dispoziţie toate echipamentele necesare pentru a se putea deplasa şi preleva probe.
Cei doi români au prelevat de la Polul Sud peste 24 de probe de apă oceanică şi, din lacuri, de sedimente şi sol. Pe baza probelor aduse, specialiştii vor realiza un studiu de determinare a Particule Asemănătoare Virusurilor în ecosistemele Antarctice, proiect prevăzut în planul de cercetare pe anul 2017 al Institutului de Virusologie din Bucureşti.
Andreea Radu, inginer de mediu are 25 de ani şi lucrează în prezent la un master la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Babes Bolyai din Cluj Napoca. Ea este originară din localitatea buzoiană Vadu Pașii şi a studiat la Şcoala nr. 15 şi la Colegiul Mihai Eminescu din Buzău. Andreea este angajată a Primăriei Municipiului Sibiu, având functia de asistent-consilier al primarului. Comandorul Marian Săvulescu are 52 de ani, este originar din Constanța şi deţine functia de şef Serviciu Instrucţie şi Doctrină în Statul Major al Forţelor Navale Române.