„Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a ne onora poeții, de a reînvia tradițiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei, de a întări legătura dintre poezie și alte arte, cum ar fi teatrul, dansul, muzica și pictura și de a facilita vizualizarea poeziei prin intermediul mass-media. Așa cum poezia continuă să unească oamenii de pe toate continentele, toți sunt invitați să se alăture marcării acestei zile”, arată directorul general al UNESCO, Irina Bokova, în mesajul său din acest an.
În această zi, se celebrează una dintre cele mai frumoase forme ale exprimării și identității culturale și lingvistice a popoarelor. Cu ajutorul poeziei, sunt transmise valorile cele mai intime ale diverselor culturi. UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane.
Unul dintre obiectivele principale ale zilei este de a susține diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităților lor.
În spiritul acestei zile, mai multe evenimente sunt programate la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară sau la Memorialul Ipoteşti.
Tot astăzi, pentru al cincilea an consecutiv, la iniţiativa producătorului de cafea Julius Meinl, numeroase cafenele şi restaurante din ţară vor stimula talentul clienţilor oferindu-le o ceaşcă de cafea aromată contra unei poezii scrise pe loc.