ZIUA MONDIALĂ A SOMNULUI, AJUNSĂ ASTĂZI LA A ZECEA EDIŢIE

0
1372

Ziua mondială a somnului este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinei Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății, şi este marcată anual în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2017 înseamnă 17 martie.

Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

În luna ianuarie 2017, a fost făcut public un studiu potrivit căruia somnul insuficient expune corpul la îmbolnăviri prin slăbirea sistemului imunitar. Astfel, oamenii de știință au prelevat probe de sânge de la 11 perechi de gemeni identici cu obiceiuri de somn diferite și au descoperit că sistemul imunitar al celor care dormeau cel mai puțin era mai slăbit în comparație cu cel al fraților lor, potrivit Medical Express. ”Ceea ce arătăm noi este că sistemul imunitar funcționează cel mai bine atunci când (corpul — n.r.) are parte de somn suficient. Șapte sau mai multe ore de odihnă sunt recomandate pentru o sănătate optimă”, susține autorul principal al studiului, dr. Nathaniel Watson, co-director al Centrului pentru medicina somnului din cadrul Universității din Washington și de la Centrul Medical Harborview.

Legat de evenimentul marcat anul acesta, Arianna Huffington, autoarea cărții ”The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time” scrie: „Trăim în epoca de aur a științei somnului — care ne dezvăluie toate modurile în care somnul și visele joacă un rol vital cu privire la deciziile pe care le luăm, la inteligența emoțională, funcțiile cognitive, productivitate și creativitate. Pe scurt, știința a demonstrat că somnul este esențial pentru a ne spori performanțele. Este limpede, așadar, că dacă vrem cu adevărat să avem o viață împlinită, trebuie să începem cu somnul.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here