15 MARTIE: ZIUA MONDIALĂ A DREPTURILOR CONSUMATORILOR

0
1513

Pe 15 martie 1962, președintele Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, J.F. Kennedy, rostea către Congresul American un mesaj în care susținea, pentru prima dată, existența a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat și dreptul de a alege produse și servicii.

Această dată este considerată momentul istoric al nașterii mișcării mondiale a consumatorilor, astfel că, 21 de ani mai târziu, pe 15 martie 1983, ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost marcată pentru prima dată de către mișcarea consumatorilor „Consumers International”, care, în prezent, are peste 240 de organizații membre în 120 țări şi reprezintă o mișcare de consum puternică, care militează pentru protejarea consumatorilor de pretutindeni.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată și prin Rezoluția nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată „Principiile directoare pentru protecția consumatorilor”. Potrivit rezoluției ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziționa produse ce îi pot afecta viața, sănătatea, siguranța. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înșelat, dreptul de a fi despăgubit și dreptul de asociere. Pentru prețul pe care l-a achitat în condiții contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziționat.

La momentul înfiinţării sale, Oficiul pentru Protecția Consumatorilor nu avea autonomie, ci era parte integrantă a Comisiei Naționale pentru Standarde, Metrologie și Calitate. În ţara noastră, Ordonanța nr. 18/1992 consfinţeşte nașterea instituției care acționează pentru realizarea strategiei politicii și a obiectivelor guvernamentale în domeniul protecției vieții, sănătății și securității consumatorilor, precum și al intereselor legitime ale acestora. Un nou context de funcționare este stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului 2/2001, care reglementează înființarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului.

Anul acesta, tema propusă pentru sărbătorirea Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor este „Construirea unei lumi digitale în care consumatorii să poată avea încredere” („Building a digital world consumers can trust”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here