Se spune că, atunci când viața îți oferă lămâi, trebuie să faci limonadă – cu trimitere la momentele neplăcute de care ne putem lovi și peste care e bine să încercăm să trecem, întorcându-le în favoarea noastră. Cu toate acestea, lămâia este departe de a fi un simbol al neplăcerii, aducând o mulțime de beneficii sănătății noastre.
Deși gustul ei nu este tocmai pe placul tuturor, rezultatele pe care acest fruct le oferă, în diverse probleme și afecțiuni, sunt uimitor de eficiente.
Aliat împotriva răcelii
În sezonul rece, nimic nu este mai enervant decât veșnica răceală, care te chinuie atunci când ți-e lumea mai dragă. Și oricine știe că, înainte de a face un drum până la farmacie, cel mai bun prieten la nevoie este banala lămâie. Bogată în vitamina C, aceasta întărește sistemul imunitar, ajutându-l să lupte mai eficient împotriva bolii. Consumată cu puțin zahăr sau miere, ori folosită în clasicul ceai cu lămâie, aceasta grăbește vindecarea, îmbunătățindu-ți simțitor starea.
Sfat
Pentru un efect şi mai rapid împotriva răcelii, combină lămâia cu câteva feliuțe de ghimbir, pentru a adăuga un plus de savoare ceaiului tău. În plus, ghimbirul ameliorează cu succes durerile în gât.
Contra indigestiei și constipației
Sucul de lămâie favorizează digestia, iar o limonadă proaspătă este recomandată după orice masă copioasă. În organism, lămâia creează un efect alcalin, ajutând în procesul de detoxificare. Fructul stimulează sistemul gastro-intestinal, reducând simptomele de balonare și arsuri la stomac. De asemenea, dimineața este recomandat să consumi apă caldă, nu fierbinte, cu lămâie, pentru a preveni indigestia și constipația.
Ajută la pierderea în greutate
Lămâile au proprietăți diuretice, care te ajută atunci când îți dorești să urmezi un regim de slăbire. Introdu acest fruct în salate, ceaiuri sau pur și simplu consumă-l ca atare. Vitamina C accelerează metabolismul, oferindu-ți totodată un plus de energie atunci când îți dorești să faci mai multă mișcare.
Mențin senzația de sațietate
Lămâile sunt bogate în fibre, numite pectine, care ajută la înlăturarea senzației de foame pentru mai mult timp. Dacă ți-e poftă de dulciuri, bea apă cu lămâie – vei vedea că nevoia de dulce dispare în scurt timp. Nutriționiștii susțin că apa cu lămâie stimulează arderile la nivel celular, ceea ce te ajută dacă vrei să slăbești.
Îmbunătățesc aspectul pielii
Datorită antioxidanților din lămâi, tenul tău va căpăta o strălucire aparte, iar ridurile vor fi atenuate. Vitamina C neutralizează radicalii liberi asociați cu îmbătrânierea pielii, păstrând fermitatea tenului mai mult timp. Sucul de lămâie poate fi folosit și ca loțiune tonică pentru tenul gras, însă este mai puțin recomandat pentru un ten sensibil, care se irită ușor. Ajută, de asemenea, la vindecarea acneei și a petelor, prin aplicarea lui pe zonele cu probleme.
Tratează respirația urât mirositoare
Cauzele unei respirații urât mirositoare pot fi diverse. Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, cel mai indicat este să ceri sfatul unui specialist, însă proprietățile lămâii te pot ajuta să diminuezi considerabil efectele acestei probleme. Amestecă sucul unui fruct cu apă şi o lingură de miere. Obții un amestec cu care îți clătești gura dimineața și seara. În acest fel, producția de salivă se va activa, iar bacteriile care se dezvoltă pe limbă vor fi eliminate.