Ca în fiecare an în preajma sărbătorilor, pentru evitarea toxiinfecţiilor şi a infestării cu parazitul Trichinella, autorităţile sanitar-veterinare recomandă cumpărarea cărnii de porc doar din locuri autorizate. În această perioadă, în mod tradiţional se sacrifică porci în gospodăriile populaţiei și, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, specialiștii recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării pentru consum propriu, iar consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar. Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se vor adresa medicilor veterinari cu drept de libera practică de la circumscripţiile sanitar-veterinare din imediata apropiere, DSVSA-urilor, precum şi laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Dacă animalul examinat este bolnav, proprietarii vor fi despăgubiţi de stat la valoarea de piaţă a porcului. Examinarea cărnii este obligatorie şi în cazul mistreţilor.