Autor: Newss.ro
Un control desfășurat în perioada 17 octombrie – 28 octombrie 2016 la produse alimentare de origine animală de către reprezentanții Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din mai multe județe din țară a scos la iveală date alarmante. Potrivit unui comunicat de presă emis de ANSVSA, în intervalul menționat anterior au fost prelevate şi analizate un număr de 114 probe în vederea determinării prevalenţei E. coli verotoxigenă. Prezența Escherichia Coli verotoxigenă a fost depistată la 7 probe prelevate din:
– proba recoltată de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Buzău;
– probă recoltată din produsul carne porc/ vită, supermarket, judeţ Vâlcea;
– probă recoltată din produsul pastă de mici refrigeraţi, carmangerie, judeţ Teleorman;
– probă recoltată din produsul caşcaval, magazin alimentar, judeţ Teleorman;
– 3 probe recoltate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Bistriţa Năsăud.
,,Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016-28.10.2016 au fost efectuate 1.193 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 62 de probe” se mai arată în comunicatul instituției. Aceste controale se desfășoară în baza Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016. Eschierichia coli (numită de asemenea și E. coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase.