Autor: Newss.ro
Șefii poliției de la malul mării au declanșat o anchetă internă când au văzut mașina Arhiepiscopiei din care a coborât Teodosie intrând în curtea instituției, prin ,,ușa din spate”. Arhiepiscopul Tomisului este obligat să se prezinte la IPJ Constanța pentru a semna în cadrul controlului judiciar impus de procurorii DNA. Ca să scape de jurnaliștii care-l așteptau în față, la intrarea publicului, ierarhul a intrat pe la garajele poliției, pe o altă stradă. Agentul de serviciu de la poartă și-a înștiințat șeful direct. Arhiepiscopul a fost preluat de un alt polițist cu rang superior celui de la barieră și condus în sediul Inspectoratului de Poliție Județean pentru a semna documentele respective. La sfârșitul vizitei de la Poliție, ÎPS Teodosie a părăsit sediul IPJ prin față.
Înaltul prelat este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, arhiepiscopul și alte cinci persoane au prezentat ani la rând documente false Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură pentru a primi fonduri europene. Au declarat că pe anumite suprafețe agricole se cultivă struguri pentru vin, deși acolo nu mai erau culturi de viță de vie.
,,Când am văzut că ia subvenții și nu-mi dă niciun ban ca să pot să pun în mișcare, să se poată să dea productii viile astea… Am mai stat 8 luni de zile și m-am retras, pentru faptul c-am văzut că banii de la APIA se folosesc în altă parte. (…) I-am spus lui Teodosie :,,dom’le, dați-mi bani ca să pot să lucrăm viile !”. Și-mi zice :”nu-i treaba dumitale, e treaba noastră (…) noi te-am pus director, stai acolo, las’ că vedem noi ce facem (…) Ei și-nainte de 2010 luau subvenție de la Stat, și viile, când am venit eu erau tot într-o stare degradată cu 80%. Ei au luat subvenții dar n-au făcut niciun efort s-o muncească, cu banii europeni….” povestește Nicolae Marghiol, fost administrator al podgoriei.
Între timp ancheta continuă și tot mai mulți martori sunt chemați să dea declarații în dosarul anchetat de procurorii anticorupție. Faptele ce fac obiectul anchetei s-au petrecut în perioada 2010-2016 iar fondurile europene obținute în urma acestor declarații false depășesc 1,3 milioane de lei. La Nazarcea, sătenii știu cum stau lucrurile de ani de zile. ,,Părasite ? Furate ! Furate de toți hoții (…)Nu s-a avut grijă de ele ! Nu le-a dat de muncă la oameni, oamenii au rămas fără muncă (…) Au fost lăsate în paragină. Să fi văzut ce livadă frumoasă am avut: de cireși, de meri, de pruni” spune una dintre sătence.
O altă acuzație adusă de procurori este cea de luare de mită. Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit 500 de euro mită de la o persoană, pentru a dispune ca aceasta să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie, potrivit DNA. Între timp, denunțătorii se înmulțesc la ușa procurilor constănțeni. Alexandru Gabriel Mascaş a fost preot în urmă cu mai bine de 10 ani la Cernavodă. A fost dat afară din biserică de Teodosie și după un proces îndelung și-a câștigat dreptatea în instanță. ,, La el are valoare numai banul ! În 2001 când m-a chemat la el , mi-a spus ,,ori îți pui demisia, ori dacă nu, te caterisesc, că tu trebuie să vii aicea smerit. Vă traduc acest cuvânt, smerit. Smerenie în biserică înseamnă şpaga ! Înseamnă bani ! Biserica la această oră a devenit o instituție a banului, o instituție care pune preț numai pe bani, nu pe om. (…) Un post de preot se ridică de la, depinde gradul parohiei : dacă-i o parohie de 50 de familii (…) cel putin 5 mii de euro.” spune fostul preot, Alexandru Gabriel Mascaş.
Nu este prima dată când Arhiepiscopul Tomisului ajunge la DNA. El a fost chemat să depună mărturie în dosarul lucrărilor științifice care i-au scurtat închisoarea latifundiarului din Pipera, Gigi Becali.