Autor: Daniel Țigleanu
Smochinele reprezintă alegerea perfectă pentru a menține sănătatea oaselor, a ficatului și a sistemului digestiv. Aceste fructe sunt bogate în beta-caroten, în vitaminele A, C, E și K, plus alte vitamine şi minerale cum ar fi calciul, cuprul și fierul. Iată de ce este indicată includerea smochinelor în alimentație:
Previn cancerul
Conținutul de cumarină din smochine poate reduce riscul de cancer de prostată. Consumul regulat de smochine reduce, de asemenea, riscului de cancer de sân şi cancerul de colon.
Reduc colesterolul
Fibrele solubile găsite în smochine, numite pectine, ajută la reducerea colesterolului din sânge.
Previn hipertensiunea arterială și atacul de cord
Conținutul de potasiu, Omega-3 și Omega-6 din fructele de smochin mențin stabilă tensiunea arterială.
Utile în vindecarea diabetului zaharat
Frunzele de smochin au proprietăţi de vindecare. Decoctul din frunze de smochin poate ajuta pacienţii cu diabet zaharat în a reduce aportul de insulină.
Alte beneficii
Consumul de smochine poate reduce oboseala, îmbunătăţeşte memoria și previne anemia.
Datorită efectului său laxativ, consumul acestor fructe este recomandat în cazuri de constipaţie cronică.
Smochinele sunt eficiente în tratamentul de vindecare a hemoroizilor.
Atunci când se aplică pe piele, smochinele coapte pot vindeca inflamaţiile (abcese şi ulceraţii).
Smochinele sunt bogate în calciu şi potasiu, iar asta previne subţierea oaselor (osteoporoza) și ajută la creșterea densității osoase.
Triptofanul din compoziţie induce un somn bun și te scapă de insomnii.