Folia de aluminiu este deosebit de utilă în bucătărie, dar o poți folosi la multe alte treburi casnice, în afară de gătit. Nu este recomandat să gătești în folie de aluminiu, dar poate avea multe alte întrebuințări în casă.
Acoperă tăblia aragazului cu folie de aluminiu când trebuie să gătești o cantitate mai mare de mâncare. Oricât ai fi de grijulie, stropii de grăsime tot ajung pe aragaz, dar dacă îl protejezi cu folie de aluminiu, se va păstra curat. După ce ai terminat de gătit, este suficient să arunci folia. Ai grijă doar ca folia să nu intre în contact direct cu flăcările și să provoci un incendiu! Protejează tăvile din cuptor cu folie de aluminiu, la fel ca și aragazul. Acoperă tava în care se scurge sucul de la friptură cu folie și, la final, după ce arunci folia, va rămâne curată, fără să mai fie nevoie să freci grăsimea arsă. Lustruiește suprafețele cromate cu un ghem de folie de aluminiu și apă până își recapătă strălucirea. Curăță grătarul de arsură cu folie de aluminiu mototolită sub formă de ghem, pe post de burete abraziv. Folosește apă caldă și detergent lichid sau praf de curățat, iar folia va îndepărta toate petele de grăsime. Ascute foarfecele tocite tăind de mai multe ori o folie de aluminiu împăturită în mai multe straturi. Curăță petele de arsură de pe talpa fierului de călcat frecând-o cu folie de aluminiu, suficient de fină pentru a nu lăsa zgârieturi. Calcă mai ușor hainele din țesături groase folosind o folie de aluminiu dedesubtul lor, deoarece va reflecta căldura și va întinde foarte bine toate cutele. Pune o bucată de folie argintie pe fundul unui bol, umple cu apă caldă și adaugă sare și detergent lichid de vase, apoi pune bijuteriile de argint în această soluție. Lasă-le câteva ore, apoi curăță-le cu un prosop moale să le dai luciu. Păstrează tacâmurile din argint împachetate în folie de aluminiu, după ce le-ai curățat.
Astfel nu se vor mai înnegri în timp, până când le vei folosi din nou. Iarna, lipește folii de aluminiu pe peretele din spatele caloriferelor, să păstrezi toată căldura în casă.
Autor: Daniel Tigleanu