RĂZBOIUL DINTRE TOMA ȘI TESCARU ARE RĂDĂCINI MAI VECHI ȘI ASCUNDE INTERESE DE ORDIN FINANCIAR ALE PRIMARULUI BUZĂULUI

0
1889

Autor: Newss.ro

    Interesul primarului Constantin Toma față de Compania de Apă nu este unul recent, ca urmare a alegerii sale în funcția de primar al municipiului Buzău și nu are vreo legatură cu problema tarifelor de apă și canalizare sau de cea a calității apei potabile. Acestea din urmă sunt teme populiste, teme menite să atragă sprijinul cetățenilor și să ascundă adevăratele interese ale edilului. Un argument în acest sens este o scăpare a omului de afaceri Constantin Toma, petrecută în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune, în campania electorală din acest an. ,,Eu am reușit să aduc, atenție și nu e niciun secret, aproape 30 de milioane de euro, două investiții pe platformă în două locuri pe care nu le foloseam (…) este vorba de Superlit din Turcia, o multinațională într-adevăr, are fabrici în mai multe locuri din lume. Pe terenul de fotbal și cele două terenuri de tenis de lângă Metalurgica și-a făcut o făbricuță frumoasă. Dă la Primărie 150.000 de euro în fiecare an, a creat peste 200 de locuri de muncă și când a fost să vândă și el în Buzău, s-a adus țeava din altă parte la prețuri de 30 de ori mai scump, de Compania de Apă. În sfârșit nu mă bag, perfect legal ce-a făcut, dar (…) eu ca primar n-aș fi permis niciodată treaba asta, niciodată” a declarat atunci Constantin Toma.

      El se referea la SUPERLIT, o firmă foarte serioasă, cu afaceri în lumea întreagă și cu care s-a asociat la un moment dat în Buzău. Problema nu este însă firma din Turcia, ci  modul în care actualul edil percepe mecanismul legal de atribuire a lucrărilor. Mai precis, Toma consideră că firmele prietene trebuie ,,ajutate” să pună mâna pe lucrări publice, cu toate că ,,perfect legal“ înseamnă să nu le ,,ajuți”, ci să asiguri, în cadrul procedurilor de achiziții, cadrul legal de participare al tuturor agenților economici interesați, fără discriminare, fără favorizarea unora în detrimentul altora.

     De asemenea, presa locală a dezvăluit recent cum încearcă primarul Constantin Toma să pună mâna pe lucrări importante ca valoare din cadrul Proiectului gestionat de Compania de Apă în județul Buzău prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007 – 2013. Potrivit acestor informatii, Grup Romet, companie deținută de Toma, a participat, în perioada 2011 – 2012, la două dintre licitațiile Companiei de Apă, făcute pentru lucrări cu finanțare din fonduri europene.

     La prima licitație din 2011, Grup Romet a depus oferta pentru lucrările aferente lucrărilor la stațiile de epurare din Buzău și Râmnicu Sărat și la stațiile de tratare din Topliceni, Plevna și Valea Râmnicului. În cadrul acestei licitații, Grup Romet a avut, spun surse avizate, o strategie interesantă, propunând cel mai mic preț de execuție, dar cel mai mare preț pentru capitolul de costuri de exploatare. Oferta cumulată a asocierii din care a făcut parte Grup Romet a fost cea mai scumpă din cadrul licitației. Pentru acest motiv, la care se adaugă și neconformitățile înregistrate în raport cu cerințele caietului de sarcini, oferta Grup Romet a fost declarată Neconformă.

     La câteva luni după acest insucces, asocierea de firme din care făcea parte Grup Romet a participat la o a doua licitație pentru lucrări finanțate din fonduri europene, pentru modernizarea sistemelor de tratare a apei uzate din Nehoiu, Pogoanele și Pătârlagele. Oferta depusă de Grup Romet, care avea prețul cel mai mare dintre cele ale participanților la licitație, depășea cu circa 20% valoarea estimată a contractului, drept pentru care a fost respinsă, în baza normelor legale. Valoarea cumulată a celor două contracte a fost de 23 de milioane de euro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here