Autor: Leonard Bunilă
La trei ani de la desființarea echipei de rugby Stejarul, după ce promovase în Prima Ligă, o altă formație din Buzău a fost nevoită să se retragă din Liga Națională, din lipsă de fonduri. Este vorba de Handbal Municipal Buzău, formație de handbal feminin care, odată ce și-a pierdut sprijinul financiar din partea Primăriei, nu mai poate continua în prima ligă. Printr-o adresă, HM Buzău a fost înștiințat despre retragerea din Liga Națională. ,,Riscăm să stăm un an pe bară,să nu putem să evoluăm în nicio divizie. Vă dați seama că vom pierde toate jucătoarele. Jucătoarele proprii vă dați seama că nu vor sta să aștepte un an. Se vor angaja și nu știm dacă își vor mai relua activitatea peste un an și riscăm ca și echipa de rugby și echipa de volei să ne desființăm efectiv” a explicat Romeo Ilie, antrenor HM Buzău.
Deși conducătorii clubului au făcut eforturi pentru a obține finanţare, sumele de la sponsori sunt insuficiente pentru a construi un buget de Liga Naţională. Cum Primăria Buzău nu va aloca niciun leu, Handbal Municipal Buzău va evolua, în cel mai fericit caz, în liga a II-a. O decizie privind reprimirea trupei buzoiene în liga a doua va fi luată vineri, în cadrul unei ședințe a Federației Române de Handbal.
O altă echipă din Buzău care a promovat în această vară, într-o primă ligă este Luceafărul Buzău. Clubul de futsal condus de Iulian Trăsnea se află în aceeași situație ca şi formația feminină de handbal: fără sprijinul Primăriei, nu își permite să evolueze în prima ligă. Şi alte cluburi buzoiene au de suferit după refuzul primarului Constantin Toma de a finanța sportul local, din cauza arieratelor acumulate de administrația locală.
Gruparea masculină de volei CSS Buzău ar putea fi dezafiliată, în contextul lipsei unui buget corespunzător. Întruniți într-o conferință de presă, reprezentanţii cluburilor buzoiene au dorit să tragă un ultim semnal de alarmă în privința dezastrului din sportul buzoian. ,,Nu facem nicio presiune asupra nimănui, nu facem politica sportului și nu am venit aici să dăm în cineva sau să creăm o atmosferă foarte urâtă care nu duce la nimic bun. Am venit să ne spunem păsurile pentru că toate aceste cluburi pe care le vedeți aici s-au făcut după mulți ani în care Buzăul n-a avut nici rugby, o perioadă, nici volei băieți, handbalul a mai stat puțin mai bine, handbal băieți deloc. Futsal este ceva mai nou” a declarat profesor Marian Boldișteanu, CSS Volei.
Orașul Buzăul a mai trecut printr-o situaţie asemănătoare, în 2013, când echipa de seniori Stejarul Buzău s-a desființat, din cauza lipsei de fonduri, chiar după ce promovase în Liga Naţională de Rugby. ,,Ne-a fost foarte greu. A fost o experiență foarte urâtă, mai ales după ani și ani de muncă. Vă dați seama că noi am promovat în 2013,iar în `93 s-a desființat seniorii la Buzău, fosta echipă Contactoare, care a adus cea mai mare performanță pentru sportul buzoian, adică au câștigat Cupa României” povestește Vasile Niță, președintele echipei Stejarul Buzău. Şefii cluburilor buzoiene au solicitat municipalităţii să fie consultaţi, atunci când se întocmesc bugetele alocate sportului. De asemenea, ei au făcut apel şi la comunitatea buzoiană, pentru a sprijini sportul local.