CUM SCAPI DE PIETRELE LA VEZICA BILIARĂ

0
1597

Autor: Daniel Țigleanu

     Te confrunți cu dureri abdominale ori grețuri și vărsături după o masă copioasă, bogată în grăsimi? De vină pentru acest disconfort pot fi pietrele care se formează în vezica biliară. Vezica biliară (colecist sau fiere, în limbajul uzual) este un organ sub formă de săculeț, situat sub ficat. Principala sa funcție este de a stoca și de a elimina bila, prin mici canale, care poartă numele de căi biliare.

     Bila este un lichid produs de ficat și care are ca sarcină digestia grăsimilor din alimentele pe care le consumăm. Calculii (litiază biliară) se formează atunci când există aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă sau când vezica biliară nu se golește complet.

        Persoanele sedentare, mai afectate

      Cei care consumă foarte multe grăsimi și care nu fac mișcare au un risc mai mare de a face pietre în vezica biliară. Femeile au un risc de 2 ori mai mare față de bărbați de a se confrunta cu această problemă de sănătate, întrucât hormonii feminini (estrogenul) cresc nivelul colesterolului. Și femeile care au născut, precum și cele care iau pilule contraceptive riscă să aibă pietre la vezica biliară.

     Totodată, probabilitatea de a dezvolta litiaza biliară este mai mare la: „persoanele de peste 55 de ani, cele ce au scăzut rapid în greutate (inclusiv cele care au urmat un tratament chirurgical pentru obezitate – bypass gastric) sau postesc; care au un regim alimentar dezordonat, cu alimentație bogată în grăsimi, hipercalorică sau care suferă de constipație cronică. Risc crescut de a dezvolta boala o au și persoanele care au niveluri crescute de colesterol „bun“ (HDL) și trigliceride ori care fac un tratament cu estrogeni (post-menopauză)”, explică medicul Simona Farcaș.

      Cum se manifestă

     Principalul simptom al bolii este durerea în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, de-a lungul spatelui, și în zona umărului, împiedicându-l pe pacient să-și găsească o poziție confortabilă.Durerea împiedică efectuarea unor mișcări respiratorii normale și profunde, durează de la 15 minute până la 24 ore (de regulă, ține între 1 și 5 ore), apare noaptea (fiind atât de severă încât întrerupesomnul) sau după mese.

Alte manifestări ale bolii:

  • greață;
  • vărsături;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • febră și frisoane;
  • urină închisă la culoare;
  • scaun decolorat;
  • icter.

    Se tratează chirurgical

   Colecistectomia se efectuează laparoscopic (sau pe cale deschisă). Cea mai folosită este laparoscopic, întrucât are numeroase avantaje:„Utilizează instrumente cu un diametru foarte mic. În studiile preliminare, acest tip de intervenție pare sigur, se asociază cu un nivel scăzut de durere, este urmată de o perioadă mai redusă de recuperare și lasă în urmă cicatrici de dimensiuni mici”, explică medicul Simona Farcaș.

    Litotriția este o metoda mai rar folosită astăzi, care presupune utilizarea ultrasunetelor pentru spargerea calculilor biliari în cazul persoanelor ce prezintă o inflamație cronică a vezicii biliare și care nu pot suporta o intervenție chirurgicală.

INFO: Calculii biliari pot atinge dimensiuni foarte mari (cât o minge de golf) sau să aibă mărimea unui bob de mazăre.  

   În timpul puseelor dureroase se pot administra antispastice, antialgice, antiemetice (împiedică vărsăturile) care au rol în ameliorarea simptomatologiei. Această medicație nu va face însă ca pietrele să dispară, pacientul prezentând în timp alte pusee dureroase, cu dezvoltarea complicațiilor infecțioase (colecistită acută, gangrenă, perforație), mecanice (migrarea unui calcul în coledoc cu apariția icterului) etc. De aceea, tratamentul chirurgical este indicat de la început.

    Totuși, persoanele ce urmează o dietă pentru pierderea rapidă în greutate pot primi medicamente pentru durere, greață și pentru prevenirea formării calculilor biliari. Acizii biliari ce dizolvă calculii biliari sunt, de obicei, rezervați persoanelor la care o intervenție chirurgicală ar fi riscantă sau acelora ce refuză intervenția chirurgicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here