2015 – ANUL ENERGIEI ALTERNATIVE

0
3050

Autor: Alina Răducan

      Anul trecut, 238 de miliarde de euro au mers către eoliene, parcuri solare şi hidrocentrale, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite. Astfel, în lume, capacitatea de producţie a energiei verzi a crescut cu 134 de gigawati – cu 25% mai mult decât se adăugă în 2014 şi cu 55% mai mult decât în 2013. Energetic, lumea schimbă total direcţia. Sumele investite anul trecut în energia verde sunt de cel puţin două ori mai mari decât investiţiile făcute în centralele pe bază de cărbune şi gaz.

       Schimbarea şi mai importantă însă este locul de unde vin banii. Anul trecut, pentru prima dată, ţările în dezvoltare au investit mai mult in energii alternative decât ţările dezvoltate. Asta deşi provocările pe care le întâmpină sunt uriaşe. Ţările în dezvoltare au crescut investiţiile în energie regenerabilă cu 19 procente în vreme ce în lumea dezvoltată sumele s-au subţiat cu 8 procente.

         Din primul eşalon, China e locomotiva – a cheltuit 92 de miliarde de euro cu proiectele verzi, ceea ce înseamnă că la fiecare 3 euro investiţi anul trecut, unul a venit din China. Totuşi, şi în India, în Africa de Sud şi în Mexic se pompează tot mai mulţi bani în acest domeniu. În sens opus a pornit Europa. Investiţiile sale în proiectele de energie regenerabilă au scăzut puternic anul trecut – cu 21 de procente, de la 62 de miliarde cât erau în 2014 la nici 50 de miliarde.

        Aşa se face că în 2015 pe continent s-au făcut cele mai mici investiţii din ultimii nouă ani. Cauzele sunt multiple – creşterea economică greoaie, cererea mică de energie, petrolul ieftin şi mai ales limitarea schemelor de ajutor pentru producătorii de energie verde. Ţările uniunii au încercat să încurajeze investiţiile prin mecanismul certificatelor verzi însă la final consumatorul a plătit facturi mai mari la energie.

      Aproape o treime din certificatele verzi din România nu sunt valorificate. În aceste condiţii, producătorii din domeniul energiei regenerabile vor să le vândă în alte pieţe, imediat ce acest lucru va fi posibil. ,,Vom vinde certificate verzi în Serbia. Aşteptăm liberalizarea pieţei certificatelor verzi. Acum vindem în România şi le vindem foarte greu. În România rămân nevândute anul acesta aproximativ şase milioane din 18 milioane de certificate verzi”, spune Gheorghe Boeru, investitor în domeniu.

     Din 2011, de când industria regenerabilelor a luat avânt, populaţia si firmele le subvenţionează activitatea, prin sistemul certificatelor verzi. În factura la curent pentru populaţie, ponderea certificatelor verzi a ajuns, în ultimii doi ani, la circa 10%, circa 10 lei lunar sau 2,2 euro, la o factură medie de 100 de lei. Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrică.

      Miza investitorilor este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 0,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem, iar  una solară trei certificate. De anul trecut, 14 companii din România sunt exceptate de la plata certificatelor verzi, în proporţie de 40% până la 85%, funcţie de consumurile de energie. Aceste companii nu mai sunt nevoite să plătească, începând cu 2015, circa 75 de milioane de euro pentru certificate verzi. Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă.

     Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii de curent  din România sprijină producţia de energie verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

58 + = 59