Autor: Newss.ro
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu a declarat recent că, în a doua jumătate a lunii aprilie, va fi supus dezbaterii publice proiectul legii vaccinării. Potrivit acestuia, părinții vor fi obligați de autorități să își vaccineze copiii. Proiectul presupune, pe de o parte, unele sancțiuni pentru cei care refuză iar pe de altă parte, stimulente pentru a-i convinge pe români să facă acest demers.
Măsurile pe care părinții ar urma să le respecte vin după ce în ultimii ani mulți dintre ei au refuzat vaccinarea copiilor. Ei au declarat că se tem că pruncii lor s-ar putea îmbolnăvi din această cauză, chiar și de autism. Pentru a-i stimula să facă acest pas, autoritățile susțin că își vor asuma rezolvarea eventualelor complicații apărute în urma vaccinării, ba chiar vor suporta despăgubirile în situația în care un copil se îmbolnăvește în urma vaccinării.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că există un risc foarte mare privind apariția unor focare. Din acest motiv se recomandă ca 95% din populație să fie vaccinată. Oreionul poate să producă meningită și encefalită iar poliomielita să lase sechele grave. În ultimii ani, rata de vaccinare pentru bolile grave a înregistrat un procent de 83 la sută. Anul trecut, din 200 de mii de micuți, 35 de mii nu au fost imunizați.
Mai nou, se anunță o criză a vaccinului hexavalent, care în mod normal se administrează la vârstele de două, patru şi 11 luni. Acesta a fost disponibil numai pentru o scurtă perioadă, după luni întregi de criză, cauzată de producătorul care nu a mai onorat comenzile.
Pentru prima dată în Europa, în 2015, s-au înregistrat cazuri de difterie anul trecut iar anul acesta chiar decese.