BUSTUL SOPRANEI FLORICA CRISTOFOREANU, DEZVELIT ÎN CADRUL UNEI CEREMONII DE EXCEPȚIE

0
298

Eveniment cultural de excepție, ieri, la Râmnicu Sărat. În parcul din piațeta Centrului Cultural a fost dezvelit bustul sopranei Florica Cristoforeanu, supranumită și ,,privighetoarea operetei românești,,. Inițiativa aparține Asociației Culturale ,,Octavian Moșescu,, în colaborare cu Primăria municipiului Râmnicu Sărat, Consiliul Local Municipal și Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu,,.

Evenimentul a reunit oaspeți de seamă, elevi, autorități locale și județene, precum și oameni de cultură. Reprezentanții Primăriei Râmnicu Sărat s-au declarat încântați de atmosfera de gală din piațeta din fața Centrului Cultural.

La dezvelirea bustului sopranei a fost prezent și Lucian Romașcanu, ministrul Culturii. Demnitarul consideră că o comunitate trebuie unită prin cultură. Conducerea Consiliului Județean Buzău a felicitat toți factorii implicați în acest demers cultural.

Florica Cristoforeanu s-a născut la 16 mai 1886, la Râmnicu Sărat, și a decedat pe 1 martie 1960, departe de casă, la Rio de Janeiro. Fiica primarului orașului Râmnicu Sărat, Vasile Cristoforeanu și a Annei Rossi, italiancă de origine, a fost cântăreață de operă, operetă și lied, recunoscută la nivel internațional.

Potrivit scrierilor vremii, la vârsta de 9 ani, a debutat pe scenă într-un spectacol susținut la Râmnicu Sărat, iar după școala generală, părinții au trimis-o la studii liceale în capitală, unde a urmat Școala Silvestru. La îndemnul lui Ioan Slavici, profesorul de limba română care i-a remarcat talentul, Florica Cristoforeanu a participat la o serie de spectacole ca solistă vocală și pianistă. După liceu a ales o carieră profesionistă în muzică și a plecat în Italia pentru a studia la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano. În 1907 a absolvit cu medalia de aur. La 23 septembrie 1907 a apărut pentru prima oară în fața publicului bucureștean în sala Ateneului Român. Florica Cristoforeanu a fost solistă în Compania Lirică Română, precum și în mai multe trupe de teatru din  Roma, Torino, Buenos Aires și la Teatru Scala din Milano. Înainte de moarte a scris un volum de amintiri, cu titlul ,,Amintiri din cariera mea lirică,,.

Astăzi, Centrul Cultural din Râmnicu Sărat îi poartă numele, iar Muzeul Municipal ,,Octavian Moșescu,, a realizat o Cameră memorială dedicată artistei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 28 = 34