CARTOFII, PE LOCUL AL 3-LEA LA CAPITOLUL SCUMPIRI

0
213

Cartofii sunt, în continuare, printre alimentele de bază care s-au scumpit cel mai mult, după zahăr și unt, potrivit Institutului Național de Statistică. In aprilie, prețurile erau mai mari cu peste 15% decât în decembrie și cu aproape 35% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acum, în unele supermarket-uri, cartofii noi, importați din Grecia costă 5 lei kilogramul, iar cei din Franța, din recolta de anul trecut, 3,5 lei kilogramul. În piețe, cartofii noi românești se vând la prețuri între 10 și 15 lei kilogramul, iar cei din vechea recoltă, între 3 lei și 50 de bani și 7 lei. Scumpirile au apărut și pentru că pe piață a fost mai puțină marfă. Anul trecut, producția de cartofi a scăzut cu peste 200.000 de tone față de cea din 2021.

Pentru a stimula producția, Guvernul acordă fermierilor un ajutor de 200 de euro la hectar, în anumite condiții. Reprezentații producătorilor susțin însă că subvențiile nu acoperă decât o mică parte din cheltuieli. Investiția într-un hectar este între 3.000 și 9.000 de euro, în funcție de tehnologie.

Fermierii reclamă și că sămânța pentru cartofi costă din ce în ce mai mult, iar forța de muncă este tot mai puțină și mai scumpă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =