ÎNSCRIERILE ÎN PROGRAMUL CASA VERDE FOTOVOLTAICE SE FAC ETAPIZAT

0
237

O nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice, prin intermediul căruia se pot cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică, se lansează la sfârșitul  săptămânii viitoare. Banii se vor acorda pentru realizarea unui sistem complet de panouri fotovoltaice destinat producerii energiei electrice. În acest an, persoanele fizice interesate de instalarea unor sisteme fotovoltaice vor trebui să se înscrie personal în programul dedicat.

În premieră, înscrierea persoanelor fizice în program se va face etapizat, în funcție de regiunea în care solicitantul își are domiciliul, începând din 19 mai.

Potrivid ghidului de aplicare  este eligibil proiectul care are ca scop realizarea unui sistem complet de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat în rețeaua națională de distribuție.

O altă condiție pentru a putea cere banii de la stat este ca sistemul de panouri fotovoltaice să aibă doar componente noi.

Componentele principale ale sistemului, după cum apare în ghid, sunt următoarele:
-panouri fotovoltaice – cu o putere însumată instalată de minimum 3 kW;

-invertor – putere instalată: minimum 3 kW;

-structura de susținere a sistemului – capabilă să susțină tot sistemul și adaptată zonei unde va fi instalată;

-tablou electric curent continuu/curent alternativ – pentru racordul la instalația existentă;

-instalația de legare la pământ;

-sistemul de protecție contra descărcărilor atmosferice.

Totodată, sistemul de panouri ales va trebui să asigure:

-stocarea informațiilor privind cantitatea de energie electrică produsă, pe o perioadă de cel puțin un an de la data emiterii certificatului de racordare;

-colectarea de la distanță a informațiilor de mai sus, precum și transmiterea acestora printr-un sistem de comunicare open source;

-compatibilitatea cu orice sistem de management liber care va prelua datele transmise via un procesator de date de tip API (Application Programming Interface), identificând datele după un serial din teren către o bază de date ce permite un număr ridicat de operațiuni de interogare pe secundă pentru a face față cerințelor de raportare automată și manuală.

Nu în ultimul rând, componentele sistemului de panouri fotovoltaice vor trebui să fie certificate, iar panourile solare vor trebui să aibă garanție privind deprecierea puterii: peste 90% în 10 ani și peste 80% în 25 de ani.

Persoanele fizice trebuie să dețină imobilul sau terenul unde se dorește instalarea panourilor, să nu aibă datorii la bugetul de stat sau cel local și să-și ia angajamentul că va permite accesul persoanelor autorizate pentru a colecta datele înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice.

Anul acesta, persoanele fizice interesate de instalarea unor sisteme fotovoltaice vor trebui să se înscrie personal în programul dedicat, prin intermediul unei aplicații, din 19 mai și până în 26 iunie, în funcție de zona în care locuiesc.

Finanțarea de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice este în valoare de cel mult 20.000 de lei, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului – 2.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

25 + = 30