DISCUȚII PRIVIND IMPORTURILE DE CEREALE DIN UCRAINA, FĂRĂ TAXE VAMALE

0
205

Mai  multe state ale Uniunii Europene, printre care si România vor să ia măsuri împotriva importurilor de cereale din Ucraina.

Polonia şi Ungaria au fost primele state europene care au luat decizia de a interzice aceste importuri, din dorinţa de a proteja piaţa internă. În Polonia a fost interzis chiar şi tranzitul produselor din Ucraina.

Comisia Europeană a criticat ceea ce a numit decizii unilaterale inacceptabile şi a anunţat noi discuţii pe această temă, săptămâna aceasta. Ministrul ucrainean al Agriculturii discută cu autoritățile din Polonia în încercarea de a debloca situaţia.

Miercuri vor fi discuţii similare în Romania, iar joi în Slovacia.

Din cauza blocajelor logistice cantităţi mari de cereale ucrainene, mai ieftine, au rămas pe pieţele statelor vecine Ucrainei, inclusiv în România. Astfel preţurile şi vânzările fermierilor locali au fost grav afectate. Această situaţie a generat proteste în regiune, iar agricultorii au cerut Uniunii Europene să ia măsurile necesare pentru a-i proteja.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că România ia în calcul interzicerea importului de cereale din Ucraina, dar nu va decide acest lucru fără aprobarea Comisiei Europene.

Se așteaptă, practic răspunsul la scrisoarea prin care – mai multe state europene, printre care și România – cer Uniunii Europene să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

61 + = 62