DEPUTAT PNL DE BUZĂU,GABRIEL AVRĂMESCU: “SCĂDEREA DRAMATICĂ A NATALITĂȚII, UN FENOMEN ALARMANT”

0
374

Deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu, a vorbit, zilele trecute, colegilor săi din Camera Deputaților, despre fenomenul îngrijorător cu care se confruntă în ultimii ani România,  și anume, scăderea alarmantă a natalității. Parlamentarul a declarat că este imperios necesar ca autoritățile sa acționeze imediat și concret, cu măsuri care să stimuleze întemeierea unei familii.

 Declarație politică:

 Titlu: “Opriți prăbușirea natalității”

“Domnule preşedinte de şedinţă.

Stimați colegi,

 

Astăzi declarația mea se numește “Opriți prăbușirea natalității” și este momentul în care am ales să las cifrele să vorbească pentru mine.

La nivel de țară, ne confruntăm cu un fenomen alarmant: scăderea dramatică a natalității! Știm deja că anul trecut, în România, am avut cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 134 de ani! La asta se adaugă un proces de îmbătrânire accelerat și un număr record de tineri care aleg să își facă un viitor în zone mai dezvoltate ale țării sau ale Europei.

Dacă pornim de la firul ierbii, de la cifrele din teritoriu, statisticile reci confirmă situația în care am ajuns, iar semnalele de alarmă pornesc încă de acum 30 de ani.

Acasă, în județul Buzău, fiecare deceniu, din anul 1990 încoace, a însemnat un spor natural mai mic cu peste 1000 de persoane! Mai exact, dacă vorbim despre anul 1990, sporul natural din județul Buzău era unul pozitiv, de 703. Peste 10 ani, în anul 2000, acesta nu doar a devenit negativ, dar a ajuns la –1131. Peste alți 10 ani, problema s-a adâncit și mai tare, sporul natural ajungând la -2418, iar în 2020 vorbim despre un nou record: un spor natural de  -3818, cu un total de 7338 de decese și doar 3520 de nou-născuți.

Dacă nu vrem să mergem atât de departe în trecut, este suficient să ne uităm doar la ultimii 10 ani și să constatam că 95% din totalul comunelor din județul Buzău au înregistrat un spor natural negativ! Mai exact, în ultimii 10 ani, din 85 de comune, 78 dintre ele au avut mai multe decese decât nașteri. De exemplu, comuna Chiliile din munții Buzăului, acolo unde, în ultimii 10 ani, s-au născut doar … 23 de copii, iar în 2021, nu s-a auzit niciun râs de bebeluș. O situația și mai gravă se regăsește în comuna Mărgăritești, acolo unde, mai mulți ani la rând, au fost zero nașteri. Realist vorbind, am putea face studiu de caz pe fiecare comună în parte și peste tot am găsi aceeași radiografie: nașteri puține sau deloc, de trei ori mai multe decese, tineri plecați în străinătate și multă liniște. Atenție! Nu vorbim despre sate depopulate, ci despre comune cu sute și mii de locuitori. În cazul satelor, situația este mult mai gravă! Pe scurt, acolo regăsim deseori imaginea singurătății, cu doar câțiva oameni rămași sau întorși acasă, de dragul copilăriei și vremurilor demult apuse.

Și acum ne întrebăm: “De ce s-a ajuns aici?” Pentru că părinții nu sunt ajutați! Autoritățile nu înțeleg importanța dezvoltării unor proiecte menite să îi ajute pe cei care vor să își întemeieze o familie, acasă! Un exemplu în acest sens este stimulentul de 1500 de lei pentru nou-născuți, pentru care am militat de la începutul anului, atât în județ, cât și în municipiul Buzău, acolo unde valoarea estimată a stimulentului ar fi de aproximativ 900.000 de lei. Până în prezent, încercările mele de a-i face pe primari să înțeleagă cât este de necesar acest stimulent, au primit răspunsuri pozitive puține.

La această inițiativă, se adaugă necesitatea accesării de fonduri europene pentru construirea de creșe și grădinițe moderne, cu personal instruit și copii învățați de mici că acasă se poate construi un viitor frumos. Și chiar se poate. Am vizitat luna aceasta, în comuna Sâncraiu din județul Cluj, adevărate campusuri educaționale în mediul rural, ce integrează un internat, o cantină, o bază sportivă, bazin de înot și spații de învățământ moderne. Totul realizat prin fonduri europene. Nu trebuie uitați nici părinții tineri. Pentru ei, autoritățile pot dezvolta cursuri de specializare, în funcție de zona în care locuiesc. Pentru cei din munții Buzăului, cursuri privind turismul și modalități de promovare, iar pentru cei din zona de câmpie, cursuri despre agricultura sustenabilă și construirea unui sistem alimentar sustenabil.

Pentru că, în final, trebuie să înțelegem că omul sfințește locul.

Dar, uneori, omul alege să sfințească alte locuri, pe acelea în care se simt auziți și sprijiniți!

Depinde de noi să frânăm acest trend periculos și să nu lăsăm să treacă un nou deceniu fără să ne gândim și la generațiile viitoare!”

Vă mulțumesc!

Gabriel-Ioan Avrămescu

Deputat PNL de Buzău

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here