EXPOZIȚIE DEDICATĂ LUI DUMITRU DAN

0
251

Muzeul Judeţean Buzău, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Bruxelles, a organizat, în Belgia, expoziţia „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, dedicată globe-trotter-ului buzoian, Dumitru Dan. Expoziţia cuprinde 20 de imagini care valorifică patrimoniul inedit legat de personalitatea globe-trotter-ului Dumitru Dan, imagini cu documente din timpul călătoriei, dar şi obiecte personale.

În urmă cu mai bine de 100 de ani, buzoianul a intrat pe teritoriul Regatului Belgiei şi a primit atestarea de trecere, document care urma să dovedească periplul său în jurul lumii. Evenimentul s-a desfăşurat la câţiva kilometri depărtare de locul în care românul a păşit pe teritoriul Belgiei în epica sa călătorie în jurul lumii. În perioada 1910-1916, buzoianul Dumitru Dan, alături de alţi trei români, a luat parte la concursul organizat de Touring Club de France, întrecere întreruptă de Primul Război Mondial şi finalizată pe 14 iulie 1923 la Paris, unde i s-au înmânat premiul şi titlul de campion mondial.

Potrivit conducerii Muzeului Judeţean Buzău, jurnalele lui Dumitru Dan scot la iveală faptul că în timpul călătoriei au murit toţi cei trei tovarăşi de drum ai acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 13 = 14