RISC DE AVALANȘĂ LA MUNTE. CE ZONE TREBUIE EVITATE!

0
229

Risc ridicat de avalanșă în Masivul Făgăraș. Meteorologii spun că încălzirea bruscă a vremii poate determina oricând desprinderea unor cantități mari de zăpadă depusă.

Încălzirea accentuată din ultimele zile creeaza pericol de avalanșă ridicat în Masivul Făgăraș. Meteorologii anunță în această zonă risc de grad 4 și explică faptul că e de așteptat să se producă avalanșe de mari dimensiuni la peste 1800 de metri, unde între straturile de zăpadă, există și crustă de gheața.

Avalanșe medii și chiar mari se pot produce și între 1600 și 1800 de metri, unde temperaturile mai ridicate au condus la umezirea suplimentară a stratului de zăpadă și la îngreunarea acestuia.
Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat.

Salvamont România recomandă turiştilor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii precum şi despre evoluţia vremii, echipelor Salvamont şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de semnalizare/căutare în avalanşă, placuta Recco). Dacă totuşi aveţi de gând să mergeţi pe munte, ţineţi cont de chestionarul prin care puteţi sa auto-evaluaţi riscul de avalanşă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

75 + = 78