TOT MAI PUȚINI ȘI TOT MAI BĂTRÂNI

0
224

Au apărut date noi din recensământul populaţiei făcut anul trecut. Ilfovul este cel mai tânăr judeţ al ţării şi are cea mai mare creştere a numărului de locuitori. Aici vârsta medie este de 38,6 ani. Teleorman în schimb este judeţul cu cea mai îmbătrânită populaţie, unde vârsta medie este de 46,3 ani. În top trei judeţe cu cea mai îmbătrânită populaţie se mai află Hunedoara şi Brăila.

Vârsta medie a populaţiei ţării noastre este pe plus cu aproape 2 ani faţă de acum un deceniu. Scăderea natalităţii şi migraţia ne-au adus în această situaţie.Depopularea masivă a mai făcut ca oraşe, precum Băile Tușnad, să aibă populaţie de comună, iar comune, precum Bătrâna, din județul Hunedoara, să aibă populaţie de sat. Datele provizorii ale recensământului arată că populaţia oraşului Popeşti Leordeni a crescut în ultimii 10 ani cu aproape 60%, în timp ce comuna Chiajna şi-a triplat numărul de locuitori. În acelaşi interval, Cluj Napoca, oraşul cel mai mare după capitală, a pierdut peste 20% din populaţie.

Sociologii spun că depopularea şi îmbătrânirea României se vor accentua în următorii ani. Cel mai pesimist scenariu arată că în 2050 pe teritoriul ţării noastre vor locui 15, 5 milioane de persoane. Ca să nu se ajungă aici e nevoie de politici care să încurajeze natalitatea şi să stopeze migraţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =