MICA UNIRE, EVENIMENT DE AMPLOARE LA BUZĂU

0
258

După doi ani de pauză, Buzăul a sărbătorit, din nou, Mica Unire printr-un eveniment de amploare, organizat în aer liber, în premieră, în curtea Centrului Cultural ,,I. C Brătianu”. La eveniment au participat sute de buzoieni, dar și reprezentanții Consiliului Județean, în frunte cu șeful instituției, președintele Petre Emanoil Neagu, conducerea Muzeului Județean Buzău, a Teatrului ,,George Ciprian” și a Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău. Petre Emanoil Neagu s-a arătat plăcut impresionat de prezența în număr mare a publicului buzoian la eveniment.

Sărbătorirea Micii Uniri a avut, la Buzău, și invitați de seamă, de peste Prut. De altfel, prezența unor oficiali din Republica Moldova la activitățile culturale, organizate în Buzău, a devenit deja o tradiție.

Programul dedicat zilei de 24 ianuarie a redat momentul istoric de la 1859, când, la două luni după Mica Unire, Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre București, a fost primit în târgul Buzăului, și a înnoptat la Episcopie.

 

Caii Detașamentului Cavaleriei Jandarmeriei Române și jandarmii echipați în ținutele specifice secolului XIX au acaparat imediat privirile publicului buzoian.

Sceneta venirii lui Cuza la Buzău, pusă în scenă de actorii Teatrului ,,George Ciprian”, a fost urmărită cu emoție de buzoieni.

Cu mic cu mare, cei prezenți s-au prins într-o horă uriașă, iar soliștii Ansamblului Folcloric Plăieșii, din Basarabia, au însuflețit atmosfera din curtea Centrului Cultural ,,I. C Brătianu”.

Evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române s-au încheiat în Sala Mare a Consiliului Județean Buzău cu concertul susținut de către Ansamblul Folcloric ,,Plăieșii” și de artista Zinaida Julea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

55 + = 63