INS: PUTEREA DE CUMPĂRARE A ROMÂNILOR A CRESCUT. ROMÂNIA ARE UN NIVEL DE TRAI COMPARABIL CU CEL DIN PORTUGALIA, POLONIA ȘI UNGARIA

0
219

După integrarea în Uniunea Europeană puterea de cumpărare a românilor a crescut. În 2022, aceasta a ajuns la 74% din media europeană față de 44% în 2007, anul aderării la UE.

Cel mai ridicat produs intern brut pe cap de locuitor din întreaga Uniune Europeană îl întâlnim în Luxemburg. Locuitorii acestui stat sunt mult peste  media Uniunii Europene ca nivel de trai. În top urmează state precum Irlanda, Danemarca și Țările de Jos.

Potrivit datelor publicate de INS, România este în privința puterii de cumpărare în același grup de state cu Polonia, Portugalia și Ungaria. După ce a fost analizată cantitatea de produse și servicii care pot fi cumpărate cu aceeași bani a reieșit că puterea de cumpărare a românilor este 74% din media Uniunii Europene și de trei ori și jumătate mai mică față de Luxemburg.

La coada clasamentului se află Bulgaria cu o putere de cumpărare ce depășește cu puțin jumatate din  media Uniunii Europene. În urma României se mai află și țări precum Grecia, Slovacia și Croația.

Deși se situează spre coada clasamentului Uniunii Europene, puterea de cumpărare a românilor a crescut constant după aderarea țării noastre la blocul comunitar. În 2007, anul aderării același indice era cu 30 de puncte procentuale mai redus decât în 2022.

Raportat la media UE, prețul articolelelor de mobilier și întreținerea locuinței reprezintă cel mai mult din cheltuielile românilor, însă aceștia dau cei mai puțini bani pentru recreere, cultură și transport.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =