AU APĂRUT NOI REGULI PENTRU CEI CARE ÎNCHIRIAZĂ LOCUINȚE

0
209

ANAF a publicat pe site-ul său modelul de înregistrare a contractului de închiriere a locuințelor, încheiat între proprietar și chiriaș. De la 1 ianuarie au devenit obligatorii completarea unei noi declarații și atașarea unei fotocopii a contractului de închiriere. Proprietarii pot depune aceste documente la Registratura ANAF, prin Poștă sau online.

Codul de procedura Fiscală s-a modificat și îi obligă acum pe proprietarii care închiriază locuințe să completeze un formular tipizat și să anexeze o fotocopie a contractului. Documentele nou semnate trebuie declarate în 30 de zile, iar pentru cele aflate deja în derulare, proprietarii au timp trei luni să trimită contractele la ANAF. Acestea se adaugă declarației estimative de venituri, obținute din chirie, care trebuie în continuare declarate până pe 25 mai.

Proprietarii mai au obligația să anunțe Fiscul dacă, ulterior, apar modificări în contract.

Înregistrarea contractelor de închiriere s-a mai aplicat înainte de 2015. Și a fost eliminată din 2016 pentru a nu mai pune proprietarul pe drumuri. Prin reintroducerea ei, ANAF urmărește să aibă o evidență clară a veniturilor obținute și declarate din chirii.

Potrivit ANAF, numărul celor care declară venituri din cedarea de bunuri a scăzut semnificativ după eliminarea declarării contractelor. Acum, potrivit legii sancțiunile pot ajunge până la 1.000 de lei.

În plus, tot de la 1 ianuarie 2023, impozitarea se va aplica la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată până acum.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

21 + = 28