ROMÂNII, PROPRIETARI DE LOCUINȚE, DAR NEASIGURATE

0
237

Peste 80% dintre români ştiu că locuinţa trebuie asigurată şi cred că acest lucru este extrem de important, dar numai 20% dintre ei deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei. În realitate, patru din cinci case din România sunt neasigurate, aşadar vulnerabile în faţa dezastrelor, deşi poliţa este obligatorie.România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Uniunea Europeană rămâne codaşă la capitolul asigurare a casei.

9,6 milioane de locuințe sunt înregistrate la nivel naţional. Dintre acestea doar 1.850.000 au o poliţă de asigurare obligatorie, ceea ce înseamnă un grad de asigurare la nivelul întregii ţări de doar 19-20%. Mai clar de atât, patru din cinci locuinţe din România nu au o poliţă de asigurare.

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei acoperă trei riscuri: cutremure, inundaţii, alunecări de teren. Costă 20 de euro pe an, dacă locuinţa este de tip A şi 10 euro pe an dacă locuinţa este de tip B. Legea spune că această asigurare este obligatorie.

Din cele 1.850.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, 75% sunt pentru locuinţe din mediul urban şi doar 25% pentru locuinţe din mediul rural. Cel mai asigurat municipiu este Braşov, apoi urmează Bucureşti şi Timişoara.La polul opus sunt judeţele Olt, Gorj, Mehedinţi, Vaslui, Botoşani.

Anul acesta au fost plătite despăgubiri în valoare de 2,5 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 10