CAMPIONI LA USTUROI

0
231

Sprijinul financiar oferit de Ministerul Agriculturii cultivatorilor de usturoi își arată din plin efectele în județul Buzău. În ultimii ani, ajutorul de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat a făcut ca Buzăul sa devină campion la suprafața cultivată cu usturoi.

În 2022, în județ Buzău a fost înregistrată cea mai mare suprafață cultivată cu usturoi din țară, respectiv  276,46 ha, în creștere comparativ cu 2021, când suprafața cultivată era de 257,95 hectare. Succesul acestei culture se datorează și cercetătorilor de la Banca de Gene din Buzău, care au creat trei noi soiuri de usturoi. C

el de-al treilea soi ar urma să fie denumit „Basarab”, a fost obținut din semințe românești, din zona Râmnicu Sărat, și este de calitate superioară. Acest soi de usturoi este al treilea obținut de cercetătorii buzoieni, după soiurile Benone și Râmnicelu.

Recent, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului pentru „Programul de susţinere a producţiei de usturoi”  cu peste 750.000 de euro, pentru sprijinirea cultivatorilor de usturoi în 2023. În total, anul trecut, au fost alocate 5,2 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 83 = 84