TRADIȚII ÎNCĂ PĂSTRATE

0
217

Când vorbim despre tradiții românești trebuie să facem distincția clară între acestea și folclor, portul popular sau meșteșuguri tradiționale. Multe dintre datinile strămoșești au rămas doar în… muzee, nemaifiind practicate aievea. Și totuși există excepții… Din fericire, multe dintre obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă, se conservă fără întrerupere, în județul Buzău, prin membrii Grupului de Tradiții și Obiceiuri ,,Slănicul” din Mânzălești.

,,Vasilcă”, ”Baba și Unchiașul”, ”Capra de Buzău”, ”Plugul cel Mare de la Mânzălești” și ”Semănatul” sunt doar câteva dintre tradițiile păstrate încă vii de către buzoienii din partea locului. ”Baba și Unchiașul” este un joc ritualic, pentru că rostul lui este de a purifica zona și oamenii. Este o predare de ștafetă între generații și reprezintă povestea vieții.

Nu oricine însă poate fi „Baba” sau „Unchiașul” în acest alai. Chiar în viața de zi cu zi, „Baba” din alaiul de colindători trebuie să fie de fapt un om vesel care să dăruiască permanent bucurie celor din jur, să fie hâtru și pus pe șotii. Așa că dacă vă este dor de tradiții, puteți să dați o fugă la muntenii Buzăului și să intrați în hora strămoșească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + = 28