TVA DE 5% PENTRU PANOURI FOTOVOLTAICE

0
188

Panourile fotovoltaice și alte echipamente pentru producerea de energie verde se vor ieftini de anul viitor. Parlamentarii au adoptat o lege prin care TVA-ul pentru aceste produse scade de la 19 la 5 procente.

Asociațiile de producători îi avertizează pe cei care vor să cumpere să fie atenţi la preţuri, pentru că ar putea fi şi companii care vor păstra în propriul buzunar economia făcută prin reducerea taxei.

Proiectul votat de aleşi prevede reducerea TVA-ului pentru panouri fotovoltaice, panouri solare și pompe de căldură. Măsura ar trebui să îi ajute pe oameni să le cumpere și astfel să îi pună la adăpost de creșterea tarifelor la energie electrică și gaze. Numărul celor care vor să îşi alimenteze casele folosind energia verde este tot mai mare. În 2019, în România erau 300 de producători de energie verde, acum ANRE estimează că ar fi 30.000.

Pentru un kilowat de energie verde, un client trebuie să instaleze echipamente care costă aproximativ 1.000 de euro. Pentru o casă de dimensiuni medii este nevoie de panouri fotovolatice care să poată produce între 3 şi 5 kilowați pe zi. Reprezentanţii producătorilor de energie verde îi sfătuiesc pe clienţi să urmărească preţurile şi să se asigure că firmele care vând echipamente nu folosesc reducerea TVA pentru a-şi spori profitul.

Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de şeful statului. În acest moment, oamenii îşi pot instala panouri fotovoltaice accesând fonduri europene prin programul Casa Verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 74 = 80