RESPECTAREA CODULUI RUTIER, SUPRAVEGHEATĂ PRIN SISTEMUL e-SIGUR

0
191

Încălcarea Codului Rutier va fi depistată automat de camere video montate peste tot în țară, iar șoferii care încalcă legea vor primi amendă în plic, la domiciliu. Sistemele performante vor fi cumpărate din bani obținuți prin PNRR. Cu un soft special, dispozitivele vor ști când un șofer depășește limita de viteză, trece pe roșu sau staționează pe banda de urgență.

Cinci oameni își pierd viața, în medie, în fiecare zi, în România, din cauza accidentelor rutiere grave. Viteza mult prea mare a mașinilor și traversarea prin locuri nepermise sunt principalele cauze. Autoritățile trebuie să ia măsuri, pentru că sunt obligate de oficialii europeni: creșterea siguranței rutiere este unul dintre jaloanele programului PNRR.

Astfel, a fost adoptată legea care înființează e-SIGUR – sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului. Din bani europeni, vor fi cumpărate 1.000 de radare fixe, 300 de radare mobile și 600 de camere de supraveghere. Aceste sisteme vor detecta automat abaterile comise de șoferi în trafic. Datele vor fi colectate în centre regionale, iar decizia de a sancționa un șofer îi va aparține polițistului rutier care va analiza imaginile și informațiile trimise de noile dispozitive.

Vor fi monitorizate autostrăzile, drumurile naționale și drumurile expres. Astfel de sisteme funcționează deja de ani buni în țări precum Franța, Islanda, Olanda sau Japonia. România a mai avut un sistem similar în 2009, când au fost montate radare fixe pe Drumul Național 1, dar a fost oprit la scurt timp, din cauză că nu exista o bază legală pentru funcționarea lui.

Sistemele fixe vor fi semnalizate de la o distanță suficientă, în funcție de categoria de drum unde sunt amplasate, astfel încât să poată fi observate din timp de șoferi.

Legea care înființează e-SIGUR a fost adoptată de Parlament și urmează să fie promulgată. Textul legii arată că operaționalizarea sistemului se face în termen de doi ani de la intrarea în vigoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 49 = 56