LEGEA PLAFONĂRII TARIFELOR LA ENERGIE A FOST PROMULGATĂ

0
172

Legea care plafonează preţurile la energie a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis și urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Nouă milioane de clienți casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere ca să poată beneficia de prețuri mici la energia electrică, susține șeful Asociației Furnizorilor de Energie din România. Reprezentanții ANRE susțin însă că numărul românilor obligați să depună aceste documente este de maximum 700.000, adică doar cei care vor preț plafonat pentru o altă adresă decât cea de domiciliu. La aceștia se adaugă si familiile cu mai mult de trei copii, cele monoparentale, dar şi persoanele care folosesc aparatură medicală, care vor plăti preţul de 68 de bani pe kWh, indiferent de cât consumă. Pentru a beneficia de acest tarif trebuie  să depună o declaraţie pe proprie răspundere.

Începând cu 1 ianuarie, clienții cu un consum lunar sub 100 kWh plătesc un preț final de 0,68 lei/kWh. Cei cu un consum cuprins între 101 și 255 kWh plătesc 0,8 lei/kWh, clientii care un consum de până la 300 kWh plătesc 0,8 lei pentru primii 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru restul, iar cei cu un consum de peste 300 kWh plătesc un preț plafonat la 1,3 lei/kWh pentru tot consumul. În ceea ce privește gazele naturale, clienții casnici vor plăti un preț maxim de 0,31 lei/kWh.În România există 8,5 milioane de clienți casnici și 9,2 de locuri de consum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

51 + = 55