COMORI AGRICOLE PIERDUTE

0
192

Comorile agricole ale României pot fi păstrate și nu pierdute ca până acum. Este vorba despre patrimoniul genetic vegetal românesc, care a sărăcit cu mult mai mult decât ne putem imagina. Potrivit directorului Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, cercetătorul Costel Vînătoru, din peste 2.600 de soiuri românești de legume câte avea țara noastră în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură, acum au mai rămas numai 20. Deși este considerată și acum drept țara cu cea mai mare biodiversitate, România a pierdut din 1990 și până în prezent o adevărată comoară.

Cercetătorul buzoian este ferm convins că pierderea zestrei genetice de legume a României este cu mult mai mare. Situația e la fel de gravă și în horticultură, care a pierdut aproape cu totul mai multe soiuri de flori românești. Gladiola și trandafirul autohton sunt doar câteva exemple din ce a fost și nu mai este. O cauză a acestui dezastru ar fi, pe lângă dezinteresul autorităților, și desființarea unităților de cercetare în acest domeniu.

Vînătoru spune că dacă autoritățile centrale s-ar implica în crearea sau măcar refacerea acestor stațiuni de cercetare, România ar mai avea o șansă să-și păstreze comorile agricole. Orice tentativă pare, însă, sortită eșecului.

La nivelul țării, din 1990 și până în prezent au fost desființate peste 70 de unități de cercetare în resurse genetice vegetale, legumicultură, floricultură, plante aromatice sau medicinale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 7 = 11