SALARIUL MINIM, MAJORAT DE LA 1 IANUARIE

0
174

După ce guvernul a stabilit cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie, acum, cei din Executiv s-au pus de acord cu sindicatele și patronatele și asupra creșterii salariului minim pe economie. Astfel, valoarea salariului de bază minim brut pe ţară se va majora, începând de la 1 ianuarie 2023, de la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut. Asta înseamnă că cei care muncesc pe salariul minim vor primi în mână 1863 de lei.

În urma reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc ieri, s-a decis și ca 200 de lei din noul salariu să fie scutiți de taxe. În acest caz, angajații ar urma să încaseze, cu 339 de lei în plus față de acum. La reuniunea de ieri a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Potrivit Ministerului Muncii, în prezent sunt aproape 1,3 milioane de români plătiți cu salariul minim. Guvernul, sindicatele și patronatele s-au pus de acord și asupra creșterii cu 1000 de lei a salariul minim în sectorul construcțiilor. Angajații din acest sector vor  beneficia de o majorare a salariului minim, la 4.000 de lei brut, ceea ce va însemna 3.150 de lei net.

În prezent, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară este de 2.550 lei lunar. În schimb, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor a fost stabilit din 2019, la 3.000 lei. În acest moment, aproximativ 32% din salariații cu contracte de muncă cu timp complet de lucru au venituri sub 3000 lei,  iar 70% din salariați au castiguri salariale brute sub 5.500 lei.

O decizie în privința majorării salariului minim pe economie trebuia să fie luată cât mai repede, pentru că, în funcție de asta, se va stabili bugetul pentru anul viitor, iar cei de la ministerul Finanțelor vor ști cu exactitate cât bani vor aloca. Chiar și cu majorarea de la 1 ianuarie, România rămâne  tot pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. La noi, salariul minim este de 600 de euro, în timp ce în Spania ajunge la 1166 de euro, iar în Germania 2.080 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 72 = 78