DIFERENȚA DINTRE VIROZE, GRIPĂ ȘI INFECȚIA CU SARSCOV-2

0
192

În România, începutul sezonului gripal a înregistrat un număr triplu de cazuri, față de aceeași perioadă a anului 2021, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică. Specialiștii au explicat simptomele celor mai răspândite infecții respiratorii: virozele, gripa și infecția cu SArS-CoV-2. Pentru un tratament cât mai corect, consultația medicului este întotdeauna esențială. Viroza, cunoscută popular drept răceală, gripa și Covid-19 sunt cele mai frecvente infecții respiratorii. Ele sunt foarte contagioase, transmițânduse prin secrețiile eliminate atunci când cineva bolnav strănută, tușește sau vorbește și prin contactul cu suprafețele contaminate.

Viroza poate fi cauzată de aproximativ 200 de virusuri și afectează gâtul și nasul, gripa sezonieră este determinată de două virusuri și afectează nasul, gâtul și plămânii, iar infecția Covid-19 este dată de virusul SARSCoV-2 și poate afecta în formă gravă aproape toate organele corpului. Cea mai ușoară metodă de diferențiere a infecțiilor respiratorii este testarea, fie antigripală, fie Covid-19. O persoană în vârstă, care are multe boli asociate și care la un moment dat are o stare generală proastă, mai ales dacă are dificultăți de respirație, poate reprezenta o urgență și ar trebui să ajungă într-o cameră de gardă de la spitalul cel mai apropiat.

Se recomandă să se ia legătura cu medical de familie sau cu medicul pediatru, în cazul copilului, care să facă o primă orientare. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun, evitarea zonelor aglomerate și a contactului cu o persoană bolnavă sunt regulile simple care ne pot feri de viroză, gripă și Covid-19. Cea mai eficientă metoda de a te feri de gripa sezonieră rămâne vaccinarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =