SFATURI PENTRU PĂRINȚI, ATUNCI CÂND COPILUL ARE FEBRĂ

0
182

Schimbările bruște de temperatură ne afectează pe toți, dar în mod special pe copii, care sunt predispuși să răcească în această perioadă din an. Părinții se alarmează atunci când fruntea copiilor lor este mai caldă la atingere decât de obicei, însă prima reacție ar trebui gândită cu mare atenție. Este firesc ca febra copilului să stârnească motive de îngrijorare, însă impulsul părinților de a administra celui mic medicamente din prima clipă nu reprezintă întotdeauna cea mai bună variantă de a trata răceala. Obiectivul unui părinte în momentul în care un copil are febră ar trebui să fie, în principal, îmbunătățirea stării generale și a confortului copilului.

CE ESTE FEBRA?

Febra apare atunci când tempe- ratura corpului depășește nivelul normal de aproximativ 37°C. Practic, febra reprezintă un semnal al organismului că se luptă cu o boală, cu o infecție sau cu răceală. În general, febra moderată nu este un semnal de alarmă. În realitate, febra ușoară poate fi benefică în combaterea infecției, motiv pentru care prima reacție nu ar trebui să fie cea de administrare de medicamente.

TEMPERATURA NORMALĂ A UNUI COPIL

  • Pentru temperatura măsurată pe frunte, intervalul normal cu un ter- mometru pentru frunte este de la 35,8 până la 37,6 grade Celsius.
  • Pentru temperatura măsurată în ureche, intervalul normal cu un termometru pentru ureche este de la 36 până la 37,8 grade Celsius.
  • Pentru temperatura rectală, intervalul normal cu un termometru standard este de la 36,3 până la 37,8 grade Celsius.
  • Iar pentru temperatura măsurată oral, intervalul normal cu un termometru convențional este de la 36 până la 37,4 grade Celsius.

CÂND ESTE FEBRA PREA MARE PENTRU UN COPIL

Și totuși, dacă febra face copilul să se simtă inconfortabil, atunci se impun măsuri. Dacă observați că temperatura copilului atinge 38,5 grade Celsius, apelați medicul sau mergeți imediat la urgențe. De asemenea, consultați de urgență un medic dacă:

  • copilul are mai puțin de șase luni;
  • vomită și nu bea lichide;
  • are dureri;
  • este deosebit de somnolent;
  • are febră peste 38,5 grade Celsius;
  • are febră de mai mult de o zi;
  • prezintă rigiditate cervicală, erupții cutanate sau dificultăți de respirație.

METODE PRIN CARE POATE FI REDUSĂ FEBRA UNUI COPIL

  1. Febra copiilor poate fi scăzută prin administrarea unui antiinflamator eliberat fără prescripție medicală, conceput special pentru copii. Se recomandă medicamentele de tip analgezic, antipiretic sau antiinflamator.
  2. Febra deshidratează, așa că lichidele sunt vitale pentru copil. Oferiți-i continuu copilului cantități mici de apă sau alte lichide.
  3. O baie caldă ajută. Nu folosiți apă rece pentru a scădea febra copilului și nu folosiți alcool pentru a încerca să-l răcoriți. Alcoolul în contact cu pielea, inhalat sau absorbit poate fi toxic.
  4. Îmbrăcați copilul cu haine ușoare, în care să se simtă confortabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

34 + = 44