BUCURIE PRINTRE LOCATARII UNUI BLOC PROBLEMĂ

0
196

Locatarii celui mai șubred bloc turn din România răsuflă ușurați! Ei au aflat, săptămâna trecută, că sunt și ei printre beneficiarii fondurilor aprobate pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Este vorba despre Blocul 41, din orașul Buzău, care a fost construit prost în anii ‘70 și a rămas apoi fără o parte din armătura care-i asigura rezistența. La un cutremur mai puternic, acest bloc riscă să se prăbușească. Au spus-o, în urmă cu peste trei decenii, câțiva experţi în construcții după ce au descoperit grave vicii de execuție. Pentru că nu a fost izolată corespunzător, armătura din fier a fost mâncată de rugină. De asemenea, la etajele inferioare, betonul a acumulat goluri de aer.

Structura clădirii din cartierul Micro 14 a fost deteriorată și mai mult de cutremurul din 1986. Trei ani mai târziu, autoritățile locale începuseră evacuarea locatarilor, însă operațiunea a fost suspendată imediat după Revoluţie. Renumele negativ a făcut ca prețul apartamentelor din acest bloc să se prăbușească de-a lungul anilor. Cei peste 200 de locatari care aşteaptă de 30 de ani ziua consolidării imobilului încadrat la clasa I de risc seismic primesc, în sfârșit, vești bune. Ei se numără printre beneficiarii fondurilor aprobate, zilele trecute, pentru consolidarea clădirilor cu risc seisimic. Ar putea vedea primele schele în jurul blocului lor la primăvară.

Un număr de 12 contracte ce vizează renovarea energetică și consolidarea seismică a unor clădiri publice și rezidențiale au fost semnate, săptămâna trecută, de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila. Valoarea totală a acestora este de peste 1,4 miliarde de lei, iar finanțarea vine din Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru reabilitarea a 30 de clădiri, Buzăul primește aproximativ 92 de milioane de euro, a doua cea mai mare sumă după Sectorul 4 din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

45 + = 52