PROGRAM SOCIAL PENTRU CREȘTEREA NATALITĂȚII

0
270

Programul social de creştere a natalităţii este gata, iar regulamentul a fost pus în consultare de către ministerul Familiei. Potrivit acestuia, cuplurile sau femeile singure cu vârsta între 20 şi 45 de ani pot afla care sunt paşii pe care trebuie să-i facă pentru a obţine un ajutor financiar, în valoare de 15.000 de lei. Banii ar urma să se acorde în două tranşe, sub forma unui voucher electronic – card, în valoare de 5.000 de lei şi a unui voucher pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei.

Cardul poate fi folosit pentru achiziţia tratamentului indicat de specialistul în infertilitate, din farmaciile înscrise în program, iar voucherul va fi folosit doar pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate, în cazul femeilor care au avut un rezultat pozitiv în prima etapă. În program social se pot înscrie  doar cuplurile şi femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România şi care vor desfăşura procedurile pentru obţinerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din ţara noastră.

Ministrul Familiei, Gabriela  Firea, precizează că vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 şi 45 de ani, care au indicaţie pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist. Dosarul va fi unul simplu şi trebuie să conţină o cerere tip;  copii ale actelor de identitate; o declaraţie pe proprie răspundere;  documentul care conţine dovada infertilităţii şi indicaţia medicală pentru FIV și o adeverinţă care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.

Solicitanţii vor  putea depune on-line dosarul complet, pe site-ul ministerului la secțiunea  ,,cresterenatalitate”, dar poate fi depus și fizic la sediul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor. Până la finalul anului, au fost alocate fonduri pentru 2.500 de ajutoare, iar de anul viitor  vor fi decontate 10.000 astfel de proceduri.

Deocamdată, timp de zece zile regulamentul rămâne în consultare publică, în tot acest timp, tinerii își pot pune la punct dosarele. După aprobarea dosarului, contractul de acordare a voucherelor se transmite beneficiarilor în termen de cinci zile lucrătoare. În termen de șase luni de la data includerii în program, beneficiarii au obligația de a iniția procedura de fertilizare in vitro. Proiectul de ordin nu este încă în vigoare. El trebuie semnat de ministrul Familiei și de cel al Muncii și apoi publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + = 8