APĂ CU CISTERNA POMPIERILOR, ÎN SATELE DE MUNTE

0
195

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din această toamnă sunt un adevărat dezastru, mai ales pentru oamenii de la țară. Deşi suntem în luna noiembrie, în multe zone, seceta este tot mai profundă. Într-o comună din Buzău, localnicii s-au trezit cu fântânile goale. Disperaţi, oamenii au cerut ajutorul pompierilor, care le duc apă cu cisterna. Echipajele de pompieri de la ISU Buzău au aproape zilnic misiunea de a duce apă cu cisterna în satele comunei Scorțoasa.

Chiar dacă își face loc cu greu pe ulițele înguste, cisterna de 8  tone urcă până la cele mai izolate gospodării, unde pompierii sunt așteptați de săteni cu butoaiele pregătite la poartă.
A venit rândul satului Grabicina să primească ajutorul de la pompieri. Cisterna se oprește în dreptul gospodarilor care s-au înscris mai demult pe o listă de la Primărie. Sunt însă mulți săteni care află că pot primi apă abia când le intră mașina de pompieri pe uliță. Strâng apă în orice recipient pe care-l găsesc în curte.

Sătenii mai în putere pornesc cu gălețile în spate sau cu butoaie urcate în căruță spre mașina de pompieri, ca să ia apă și pentru vecinii mai bătrâni. Aproape toate fântânile din Grabicina au rămas fără apă, din cauza secetei. Multe puțuri au pământ uscat pe fund, iar acolo unde mai este puțină apă, ea nu este bună decât pentru animale. Fântânile adânci, cu apă potabilă, sunt din ce în ce mai rare. Seceta provoacă necazuri în toate satele comunei Scorțoasa.

După ce au verificat peste 60 de fântâni și bazine publice, autoritățile locale au constatat că sunt fără apă sau cu un nivel al apei extrem de scăzut un număr de 45 de fântâni și trei bazine publice de colectare. Buzău este unul dintre județele cele mai afectate de seceta pedologică. Nivelul apei din lacuri și bălți a scăzut cu până la doi metri. Grav este că unele albii au rămas fără pic de apă, așa cum este cazul lacului Amara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 38 = 40