NOI SERVICII MEDICALE PENTRU NEASIGURAȚI

0
205

Vești bune pentru românii care nu cotizează la sistemul public de sănătate. Persoanele neasigurate vor beneficia de anumite analize și tratamente medicale în mod gratuit. Legea din domeniul sanitar care sprijină întreaga populație a fost adoptată de Camera Deputaților. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate cu scopul îmbunătăţirii activităţii şi a managementului din acest domeniu.

Ordonanța de la Guvern prevede asigurarea finanțării cheltuielilor cu medicamente pentru întreaga populație, respectiv stabilirea modului de decontare a medicamentelor pentru pacienții eligibili la tratament în afara României. Medicamentele vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătății. Pentru noile servicii medicale, respectiv terapiile, Ministerul Sănătății va aproba bugetul, care va fi transferat către bugetul Fondului național unic de asigurări de sănătate.

În cadrul proiectului de lege s-a modificat pachetul minimal de servicii care se oferă persoanelor neasigurate. Astfel, fiecare român va beneficia de servicii medicale de asistență medicală primară. De asemenea, important de menționat este că persoanele neasigurate vor beneficia de aceleași servicii precum cele care cotizează la CNAS. Printre cele mai importante servicii medicale se numără: testarea pentru virusul hepatic B, virusul hepatic C, HIV, respectiv terapiile specifice.

Prin cadrul acestui proiect, ținta asumată este de 2 milioane de persoane neasigurate care vor beneficia de un pachet de servicii medicale extins, acordat la medicul de familie. În general, persoanele neasigurate sunt cei mai săraci dintre români, care nu figurează cu un contract de muncă înregistrat. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 37 = 43