,,NOUL FERMIER”, UN SUFLU NOU PENTRU AGRICULTURĂ

0
203

Comisia Europeană finanțează tot mai multe programe care să aducă în agricultură oameni noi, gata să lucreze performant pământul și să susțină sectorul alimentar. Cel mai nou program european, denumit „Noul Fermier”, îi încurajează pe cei de sub 40 de ani să își deschidă afaceri în agricultură. Doritorii nu trebuie să fi lucrat în domeniu şi pot primi până la 100.000 de euro, pe care nu trebuie să îi mai dea înapoi. Tineri agricultori sub 40 de ani sunt însă puțini în România. Țara noastră are printre cei mai în vârstă fermieri din toată Uniunea Europeană. Din cei peste 783.000 de agricultori români, doar 12% au sub 40 de ani, potrivit APIA. Cifrele Agenţiei de plăţi în agricultură se referă la cei care au măcar un hectar pe care îl cultivă şi pentru care primesc subvenţii.

Cei mai mulți fermieri români au între 60 și 90 de ani, aproximativ 383.000. Alți 300 de mii de fermieri au între 40 și 60 de ani. Agricultori  tineri, sub 40 de ani, sunt de șapte ori mai puțini – doar 95.000. În bazele Ministerului Agriculturii sunt înscriși și peste 5.000 de fermieri care au peste 90 de ani, dar și 25 de agricultori care au depășit suta de ani. Reprezentații fermierilor din România sunt de părere că tinerii aduc, în primul rând, un suflu nou. Ei sunt mai digitalizați în ziua de azi, iar prin digitalizare se pot gestiona mai bine problemele de  performanță și problemele de mediu. În același timp, tinerilor le lipsește experiența.

Tocmai de aceea Comisia Europeană dă tot mai mulți bani pentru cei care se încumetă să își deschidă afaceri în agricultură. Tinerii fermieri pot primi până la 100.000 de euro. Până acum, Comisia oferea acestora 70.000 de euro, dar s-a constatat că nu erau suficienţi pentru ca fermierii să se autosusțină o perioadă mai lungă de timp şi renunţau la afaceri. Uniunea alocă României 400 de milioane de euro pentru tinerii şi noii fermieri, iar autorităţile stabilesc condiţiile. În ambele situaţii, doritorii pot fi proprietari de teren sau îl pot lua în arendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 69 = 73