BANI PENTRU TINERI, PRIN ,,FAMILY START”

0
211

Tinerii din România vor putea beneficia, în curând, prin programul ,,Family Start”, de credite garantate de stat de până la 75.000 de lei, bani pe care îi vor putea folosi pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu creșa, grădinița, școala ori cursurile extrașcolare pentru cei mici. Pentru a putea obține banii, cei interesați vor trebui să se adreseze, băncilor înscrise în program.

Prin programul Family Start, apărut în vară, tinerii pot primi cel mult  75.000 de lei, garantat în proporție de 80%, de către stat. Persoanele care se pot înscrie în program trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie sau care formează deja o familie și care au împreună salarii nete lunare de până la maximum 7.500 de lei.

Acestea trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care declară că nu au accesat și nu vor accesa un alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator. Cei ce vor să obțină banii vor trebui să se adreseze băncilor înscrise în programul Family Start. Acestea au termen până vineri pentru a se înscrie în program, urmând ca, cel mai probabil, de săptămâna viitoare să permită obținerea de credite garantate prin program.
Lista  actelor necesare obținerii acestui tip de credit va fi stabilită de fiecare bancă în parte, dar din care nu vor lipsi documente prin care se poate verifica identitatea solicitantului, condiția privind vârsta sau cea legată de veniturile cuplului ori familiei.

Destinația creditului este de a acoperi nevoile tinerilor și a familiilor acestora privind educația, sănătatea și cultura, precum și cele de locuire. Astfel, banii vor putea fi folosiți pentru acoperirea costurilor ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei.

Solicitarea plății se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul. De asemenea, cu banii obtinuti se vor putea achita  cheltuielile cu spitalizarea în cazul nașterilor; cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele „Școala după școală“, precum și a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare sau artă.

Achiziționarea de laptopuri, imprimante sau aplicații informatice de specialitate, și chiar plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/ lună, la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății se încriu pe lista de cheltuieli cu banii obținuți prin program. Creditul se va acorda o singură dată, sub forma unui credit cu una sau mai multe trageri, pentru o perioadă de maximum zece ani, inclusiv perioada de grație. Programul are însă și un dezavantaj, creditul acordat având o dobândă de aproape 10 %.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 2 = 6