TOMATA NEAGRĂ, ULTIMA MODĂ ÎN LEGUMICULTURĂ

0
255

,,Au apărut roșiile violet cu proprietăți în prevenirea cancerului!” Cercetătorii americani tocmai au făcut acest anunț triumfal în publicațiile de specialitate. Ce nu se știe peste ocean, însă, este că la noi în țară crește de mulți ani acest soi de tomate cu pigment negru, benefic sănătății. A fost creat de cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău. Tomata neagră, sau violet, așa cum este denumită de horticultorii americani, este bogată în antocieni, acel pigment puternic ce poate fi găsit și natural în alimente precum afinele, varza roșie și alte numeroase legume și fructe numite adesea super-alimente. Această roșie este cultivată de mai mulți ani la Buzău, pe un lot experimental.

Echipa cercetătorului Costel Vânătoru a îmbunătățit tomata închisă la culoare obținută prin încrucișarea a două soiuri mai vechi, neagra de Crimeea și neagra de Tula. Departamentul Agriculturii al Statelor Unite abia acum a anunțat finalizarea cercetărilor asupra tomatelor violet modificate genetic. Publicațiile de peste ocean se întrec în a lăuda noua legumă despre care spun că nu doar arată frumos, ci conține niveluri ridicate de substanțe cu mari beneficii pentru sănătate, inclusiv de a scădea riscul apariției bolilor de inimă. Tomata neagră obținută la Buzău mai trebuie doar înregistrată la OSIM. În același stadiu mai sunt alte câteva soiuri de tomate, cu forme și culori neobișnuite, precum roșia în formă de ardei capia sau tomata tigrată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

48 + = 56