PROGRAMUL RABLA PENTRU BECURI

0
298
Sursa foto: bizbrasov.ro

Din octombrie, românii îşi vor putea cumpãra becuri LED printr-un nou program Rabla special pentru becuri.  Cei interesaţi de becuri LED trebuie sã ştie cã sistemul este acelaşi ca la Rabla pentru electrocasnice. Noul program ar putea fi aprobat  în următoarea ședință de guvern, de saptamana viitoare. Administraţia Fondului pentru Mediu a elaborat deja Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM, care va include  bugetul pentru Rabla becuri, va fi aprobată  tot săptămâna viitoare. Suma propusă este de 400 milioane lei.

Guvernul ia în calcul ca la acest program, de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe led, să poată participa atât cetățenii, cât şi instituţii. În acest fel, Executivul are în vedere să reducă risipa la energie în mod conştient. Ministrul Mediului Tanczos Barna, a precizat că se vor acorda vouchere, în valoare de 200 de lei, iar cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM. Cu acel voucher dar şi cu becul vechi predat, se pot achiziționa becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie.

Pe lângă reducerea consumului de electricitate, becurile LED au și alte avantaje. Durata de viață a becurilor cu LED este mult mai mare  decât cea a becurilor incandescente sau a celor cu halogen. Pentru că trebuie schimbate mai rar, prețul mai mare al acestora, comparativ cu alte modele de bec, este amortizat fără probleme. Prețul unui bec cu LED este în medie 10 lei.

Becurile tip LED  ajung instant la maximul de intensitate luminoasă, fără a fi nevoie de un timp intermediar de încălzire, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte modele de bec. Acest tip de becuri  garantează o  lumină liniștitoare, fără efecte nedorite asupra vederii.  Confortul vizual  este garantat și de faptul că intensitatea becurilor LED este reglabilă. Becurile cu LED sunt  mai sigure și pentru mediul înconjurător, pentru că nu conțin mercur sau alte substanțe nocive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 21 = 25