FERMĂ ÎN RUINE

0
222

Timpul nu iartă și poate transforma o bijuterie într-o ruină. Asta se poate spune despre ferma agro-zootehnică din satul Potoceni, comuna Mărăcineni, care era mândria judeţului Buzău, înainte de Revoluție. Aceasta producea cantități uriașe de carne, lactate, brânzeturi și legume.  Peste 500 de oameni aveau locuri de muncă aici. Acum, ferma a rămas o ruină, spre regretul mai ales al localnicilor trecuți de prima tinerețe, care încă au vii amintiri legate de renumitul  complex agro-zootehnic din comuna lor.

Ferma de la Potoceni căpătase renumele de ”ferma partidului” deoarece de aici erau aprovizionate cu alimente localurile din ţară ale Partidului Comunist. Complexul aproviziona și Școala de aviație de la Boboc, în perioada în care Nicu Ceaușescu învăța aici să piloteze avioane. Fiul cel mic al dictatorului Nicolae Ceauşescu a fost elev al şcolii de aviaţie, în urmă cu peste 45 de ani.

După Revoluţie, ferma de la Potoceni a fost preluată de Întreprinderea Agricolă de Stat. La începutul anilor ’90, a fost privatizată prin metoda Mebo, iar în timp a fost părăsită definitiv. Pe vastul teren al fostei ferme de la Potoceni au fost ridicate și câteva case, după ce foști moștenitori ai terenurilor naționalizate în urma colectivizării forțate au reintrat în proprietate iar apoi au vândut terenurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 2 =