PROGRAMUL “TOMATA” A FOST SUPLIMENTAT

0
247

Fondurile alocate pentru „Programul Tomata” au fost suplimentate cu încă 40 de milioane de lei. Astfel, suma acordată de stat nu va mai fi condiționată de numărul celor înscriși.

De la debutul programului, producția a crescut, iar legumicultorii testează tot mai multe soiuri, hibride, aduse din afara tarii, dar si seminte autohtone.

Cu toate acestea, în 2021, am importat din alte  țări peste 90 de mii de tone de roșii, cea mai mare cantitate din ultimii ani.

De altfel, românii au început să mănânce mai multe roșii, de la 37 de kilograme pe an în 2017, am ajuns în 2020 la 42 de kilograme.

Din 2017, când a început programul Tomata, cu excepția unui singur an, producția de roșii a crescut și a ajuns la peste 753 de mii de tone în 2021. Până acum, legumicultorii primeau subvenție în funcție de câți se înscriau în program. Odată cu suplimentarea fondurilor, suma rămâne 3.000 de euro pentru cei care îndeplinesc toate condițiile, indiferent de câte persoane participă.

Legumicultorii spun ca banii se duc pe lemne, pe aprovizionarea pentru primăvara următoare, folie, sămânță si ingrasaminte.

Și în afară trimitem mai multe roșii. În cinci ani exporturile au crescut de la 345 de tone, la aproape 1.200 de tone. Cu toate acestea în continuare aducem multe din afară, in special din Turcia.

De exemplu, anul trecut am importat 92 de mii de tone de roșii, fata de acum cinci ani, cand am adus din alte tari 76 de mii de tone.

Acum, legumicultorii au la dispoziție 265 de milioane de lei pentru culturile de tomate. Potrivit Ministerului Agriculturii, numărul celor care s-au înscris ca să primească subvenția a depășit estimările.

Programul  Tomata este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri, martie-iulie si octombrie-decembrie.

Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producţiile de tomate valorificate astfel: 3.000 euro/beneficiar pentru producţiile din perioada 1 martie – 1 iulie  si 1.000 euro/beneficiar pentru producţiile din perioada 15 octombrie – 9 decembrie, adica in ciclul II.

Producţiile minime necesare trebuie să fie de 3.000 kg / 1.000 mp.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 17 = 23