ZILIERI LA CULES, PLĂTIȚI MAI BINE CA ÎN CONSTRUCȚII

0
260

Campania de recoltare a strugurilor din 2022 a început, de săptămâna trecută, și la Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie ,,Pietroasa”, din județul Buzău. Peste 40 de zilieri culeg, în prima parte a campaniei, strugurii din soiurile albe, precum Tămâioasa Românească și Busuioaca. Muncitorii provin din comunele apropiate, iar cei mai mulți sunt pensionari și șomeri. Ei sunt preluați de la poartă în fiecare dimineață cu un microbuz și aduși devreme la fermă, pentru a începe culesul pe răcoare.

Muzica populară care se aude dintr-un aparat și pofta de povestit a unora le fac oamenilor munca mult mai suportabilă sub razele copleșitoare ale soarelui. Culegătorii sunt plătiți cu 1,5 lei găleata, sunt pontați când descarcă strugurii în bena de la capătul rândului, iar banii vor fi ridicați la sfârșit de săptămână. Pentru un om harnic, campania agricolă este mai convenabilă și decât munca în construcții, spun unii dintre zilieri.

La finalul unei zile de muncă, cei mai harnici zilieri câștigă între 150 și 200 de lei. Nici venitul unui culegător mai leneș nu este de neglijat. Din păcate, munca de zilier la cules de struguri nu este la fel de profitabilă și la podgoriile particulare. Mulți dintre fermieri aleg să plătească în natură, de regulă 10-12 la sută din producția de struguri culeasă de către zilier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 2 =