OBLIGAȚI SĂ PREDEA ANVELOPELE UZATE

0
276

Persoanele, dar și firmele din Republica Moldova sunt obligate să predea anvelopele uzate. Aceasta după ce Guvernul de la Chișinău a aprobat Regulamentul privind gestionarea anvelopelor. Documentul stabilește un set de cerințe privind colectarea, reutilizarea, precum și valorificarea energetică sau reciclarea anvelopelor uzate. Printre acestea este și obligația agenților economici, a producătorilor de anvelope să dețină autorizație de mediu și să asigure crearea unei rețele de colectare a anvelopelor uzate prin intermediul centrelor de deservire tehnică a automobilelor, centrelor comerciale, parcărilor.

Potrivit Regulamentului, atât persoanele fizice, cât și cele juridice vor fi obligate să predea anvelopele uzate la punctele de colectare autorizate. De asemenea, va fi interzisă arderea sau abandonarea anvelopelor.

Odată cu aprobarea Regulamentului, Guvernul Moldovei își propune valorificarea energetică și reciclarea a cel puțin 75% din cantitatea totală de deșeuri de anvelope uzate, colectate până în anul 2026.

Anterior, Parlementul a votat modificarea legii privind deșeurile prin care a permis incinerarea anvelopelor uzate, iar Regulamentul votat acum va stabili cerințele conform cărora se va face acest lucru.

După votarea în prima lectură de către Parlament, proiectul pentru modificarea Legii privind deșeurile care permite incinerarea anvelopelor uzate în Republica Moldova a provocat un val de discuții aprinse în societate. Pe de o parte, autoritățile au adus argumente în favoarea incinerării ca soluție optimă pentru gestionarea deșeurilor periculoase. Pe de altă parte, activiști de mediu și reprezentanți ai autorităților publice locale s-au pronunțat împotrivă, făcând trimitere la gazele nocive care sunt emanate în mediu în urma arderii anvelopelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =